Resim yapmak insanı rahatlatan bir hobi olmakla beraber hakiki bir yetenek gerektirir. Dikkat gerektiren bir eylem olmasıyla kafanızdaki düşünceleri boşatmanız için harika bir yol. Herkesin resim yaparken kendine has teknikleri vardır. Bir portre yaparken daha çok natürmort ya da peyzaj çalışılır. Dış mekansa çizeceğimiz çiçekler, ağaçlar resimde yer alır. İç mekanda ise mobilyalar, giysiler çalışılır. Eğer sizde yağlı boyaya merak saldıysanız aşağıda paylaştığımız ipuçları sizin için yararlı olabilir.

Bir Fotoğraftan Yağlı Boya Portre Nasıl Yapılır?

Portresini yapacağınız kişinin fotoğrafını kendiniz çekerseniz daha özgün çalışmalara imza atmış olursunuz. Birkaç farklı fotoğrafı birleştirme imkanı da bularak yağlı boya portrenizi zenginleştirerek daha güzel bir şekilde yansıtma imkanına sahip olursunuz. Fotoğrafı tuvale aktarırken birkaç teknikten yararlanabilirsiniz.

Küçük Kareler Tekniği

Bir projeksiyon aleti yardımı ile direkt olarak tuvalin üzerine yansıttığınız fotoğraf görüntüsünü, kurşun kalem veya füzen ile yansıyan görüntünün hatlarını belirginleştirerek yağlı boya portrenizi yapabilirsiniz

Bir başka açıdan, yağlı boya portresi yapacağınız fotoğrafı bilgisayar ile tuvalin ebatlarında büyüterek ( büyük ebatlarda birkaç kağıdı birbirine yapıştırmak faydalı olacaktır) çizeceğiniz kağıtların arka yüzünü füzen veya koyuca renkte kuru pastel ile tamamen kaplayarak, tuvalin üzerine tutturup hat çizimle tuvale aktarabilirsiniz.

  • Şövalede çalışmaya başladığınızda ilk olarak tuvalin üstündeki çizgilerden kahverengi tonda tinerle inceltilmiş yağlı boya ile geçin.
  • Sonra gölgelerin üzerinden çok inceltilmiş kahverengi tonları ile geçin.
  • Boyama aşamasında renklerin birbiriyle uyumuna bakın
  • İnceltilmiş boyalar kullanmaya özen gösterin.
  • Yağlı boya portrenizin boyutu büyükse ve bir gün içinde bitirmeyeceğini düşüyorsanız ilk fırça darbelerinde yağ kullanmayın.

Özellikle yüz portrelerinde saçları yaparken ayrıca bir hassasiyet göstermeniz gerekmektedir. Saçlar alın çizgisinden fırlıyormuş gibi görünmemeli, saçın arkaları ve kıvrım renkleri fon renginden beslenmelidir. Saçın arka kısmı da çok belirgin olmamalı. Fona doğru netliği azaltılmalıdır.

Yağlı boya portresi yaparken ellerin temizliği son derece önemlidir. Özellikle koyu renk boyalarla çalışırken portrenizde açık renk bölgeleri kazara kirletmemek için sık sık ellerinizi temizlemelisiniz.

Son derece pahalı malzemeler olan yağlı boya malzemelerini kullanırken, yağlı boya portrenizde boyayacağınız alana göre kullanmalı, israf etmemelisiniz. Yağlı boya portrelerinizi yaparken boyalarınızın ağzını açık bırakarak kurumasına neden olmamalısınız, tam da ihtiyacınız varken boyasız kalmak istemezsiniz!