Tenise yeni başlayan biri veya bir sonraki dönemde şampiyon olma hayalleri kuran bir tenis sporcusu da olsanız doğru raket seçimi oyunuzun üzerinde oldukça büyük bir etki yapacaktır. Her tenis raketi aynı donanıma sahip değildir, her birinin artıları ve eksileri bulunur. Eğer sıklıkla tenis oynamayı düşünüyorsanız, kapasiteniz her ne olursa olsun doğru raket araştırmaya değer bir yatırım olacaktır.

Doğru Tenis Raketi Seçimi

[dropcap]1[/dropcap]Uygun raket sapı boyutunu ayarlayın. Yetişkinler için belirlenen raket sapı aralığı 4 ile 5 inç (10 ila 11,5cm) arasındadır. Size en uygun olanı bulabilmek için, avuç içi orta çizginiz ile orta parmağınızın başına kadar olan kısmı ölçün.

Başka bir yöntem için, raketi sıklıkla kullandığınız elinizle kavrayın ve oyun pozisyonunda bekleyin. Diğer elinizin işaret parmağını parmak uçlarınıza ve raketi kavrayan avuç içinize doğru hafifçe kaydırın. Eğer işaret parmağınız için yeterince alan kalmamışsa, raket sapı normalden küçük demektir.

Eğer olması gerekenden daha fazla boşluklu alan kaldıysa, raket sapınız normalden daha büyük anlamına gelir.

Eğer bu iki durumun arasındaysanız, küçük olan raketi tercih edin. Raket üzerine sardığınız bantla dairesel alanı kolaylıkla artırabilirsiniz.

[dropcap]2[/dropcap]Artırılmış uzunluktaki raketlerden gelen fazla güce ihtiyacınız yoksa 27 inç (68cm) uzunluğunda standart bir raket tercih edin. Genelde tercih edilen raket uzunluğu 27-28 inç (68cm-71cm) arası değişebilirken arzu ederseniz bu uzunluğu 29 inçe (73cm) kadar çıkarabilirsiniz. Raketin uzunluğu arttıkça, sallama gücü de artacağından vuruş için size daha fazla güç kazandıracaktır.

Bunun karşılığında, ne yazık ki, normalden uzun raketlerde manevra kabiliyeti daha düşüktür ve hedefi belirlemeniz zorlaşabilir.

Başlangıç seviyesindeki oyuncuların 27 inç (68cm) raketle tenis oynamaları gerekir.

[dropcap]3[/dropcap]Üç ana tipteki tenis raketini öğrenin. İhtiyaçlarınıza, yeteneklerinize ve oyun tarzınıza göre performansınızı tam anlamıyla gösterebilmek için farklı raketlere ihtiyacınız olacaktır. En yaygın tipte kullanılan raketler arasında:

Güç/Oyun Geliştirici Raketler: Kafa kısmı büyük ve geniş, uzun, hafif olan bu raketler genelde başlangıç veya orta seviyedeki oyuncularla vuruşuna biraz güç katmak isteyenler tarafından tercih edilir.

Tweener Raketleri: İyi dengelenmiş bu raketler her seviyeden oyuncuya hitap eder ve güç, kontrol ve manevra açısından iyi denge sağlarlar.

Kontrol/Oyuncu Raketleri: Maksimum kontrol sağlamak açısından, genelde profesyonellere hitap eden bu raketler küçük kafalıdır. Vuruş esnasında oyuncu rakete kendi gücünü katar. Kısa veya uzun olabilen bu raketler genelde diğerlerine göre biraz daha ağırdır.

[dropcap]4[/dropcap]Eğer başlangıç seviyesinde bir oyuncuysanız, büyük ve iyi dengelenmiş bir raket satın alın. Eğer tenis oynamaya yeni başlıyorsanız, çokça sallamaya gerek kalmaksızın size yeterli gücü kazandıracak bir raket tercih etmelisiniz. Size iyice uyan bir tenis sapı seçin ve raketinizi aşağıdaki özelliklere göz gezdirerek satın alın:

  • Kafa Ölçüsü: 106-118 inç² (683-761 cm²)
  • Uzunluk: 27 inç (68,6cm)
  • Ağırlık: Hafif
  • Denge: Kafa ağır, yukarıya doğru dengelenmiş

[dropcap]5[/dropcap]Yapılı, atletik ve yeterince güçlü bir oyuncuysanız daha az güçlü bir raket satın alın. Özellikle normalde atletik ve güçlü olan başlangıç oyuncuları dahi büyük ve ağır kafalı raketleri çok fazla bulabilirler. Bu sorunu çözmenin en kolay yolu, satın alacağınız rakette kafa büyüklüğünü küçültmek ve diğer özellikleri sabit tutmak olacaktır. Hafif, ağır kafalı bir raket başlangıçta dengeyi ve kontrolü sağlayabilmek için yine de tercih edilebilir.

[dropcap]6[/dropcap]Satın alma esnasında raketin yapıldığı malzemeyi göz önünde bulundurun. Çoğu raket hafif ve güçlü bir materyal olması nedeniyle grafitten yapılır. Başlangıç seviyesindeki oyuncular için uygun olan diğer raketler alüminyum veya titanyum yapılı olup vuruş esnasında yeterince güç ve rahatlık sağlarlar. Bor ve Kevlar yapılı raketler piyasadaki en hafif raketler olmakla beraber oldukça sert yapılı olduklarından çok da kusur kapatıcı değildirler.

Her ne kadar başlangıç oyuncuların tercihlerini grafit ve alüminyum yapılı raketlerden yana kullanmaları önerilse de, asıl tercihinizi rahatlık ve bütçeniz belirlemeli.

Alüminyum yapılı raketler piyasanın en ucuz ürünleridir ve genelde ağırdırlar. Bu raketler güvenilir ve sağlamdırlar.

Bor, Kevlar ve Karbon raketler genelde grafit yapılı raketlere göre çok daha pahalıdır.

[dropcap]7[/dropcap]Satın almadan önce birkaç raket deneyin. Mağazadayken raketler ile vuruş ve servis denemeleri yaptıktan sonra hangi raketle daha rahat hissettiğinizi not alın. Raket bakmaya başladığınız ilk dönemlerde çeşitli raketler deneyin- uzun ve güçlü raketlerden küçük raketlere kadar. En iyi sonuç için, birkaç arkadaşınıza danışarak onların raketini oyun esnasında kullanıp kullanamayacağınızı sorun ve size en uygun raketi belirleyebilmek için birkaç deneme vuruşu yapın. Herkesin vuruşunda biraz farklılık vardır, bu yüzden de piyasada birçok tipte raket bulunur.