Halk dilinde yağlı egzama olarak da adlandırılan seboreik dermatit genelde kendini kepek şeklinde ortaya çıkarır. Bir deri hastalığı olan seboreik dermatit sınırları belli olmayan pullu ve kırmızı bir yapıya sahiptir. Genelde yeni doğan bebeklerin ilk üç aylarında, ergenlik dönemine giren gençlerde ve kırk ile atmış yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. Yetişkin insanlarda seboreik dermatit’in görülme olasılığı maksimum %5’dir.

Seboreik Dermatit Nedenleri

Yağlı egzamanın ana nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte hormonlar, Malassezia mayaları, immun yanıt, sebum düzeyleri gibi faktörlerin bu hastalık için tetikleyici rol oynadığı düşünülmektedir.

Alkol kullanımı, ortam ısısındaki veya nemindeki değişiklik, metabolizmadaki değişiklikler, ilaçların etkisi, beslenme biçimindeki değişiklikler, aşırı stres ve yorgunluğa maruz kalma, ortam basıncındaki değişiklikler vb. faktörler Seboreik Dermatitin’e neden olabilmektedir.

  • Cilt üzerinde belirli bir bölgede ve yoğun bir şekilde kızarıklıkların olması,
  • Hastalık vücudun her yerine yayılmadığı için belirli cilt bölgelerinde kızıl plakların meydana gelmesi,
  • Cilt üzerinde yağlanma oranının artarak yapışkan bir halin oluşması,
  • Cilt üzerinde kepek şeklinde pullanmaların olması ve bunlarda bir süre sonra döküntülerin meydana gelmesi,
  • Etkisi altına aldığı kısımlarda kaşıntıların oluşması,
  • Saç derisinde meydana geldiği zaman saçların güçsüzleşerek saç dökülmelerinin olması seboreik dermatit belirtileri arasında yer alır.

Bu hastalıktaki ilk belirti diğer birçok cilt hastalığında olduğu gibi cilt üzerinde kızarıklıklardır. Bunun yanında kaşıntı da hissedilir. Sonraki aşamalarda ise kepeklenme görülür. Özellikle baş bölgesindeki kepeklenme oldukça fazladır ve ciddi rahatsızlık vermeye başlar. Ayrıca ciltte belirgin bir nemlenme ve yağlanma da söz konusudur.

Hastalık bebeklerde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat yetişkin insanlarda genellikle tedavi gerekmektedir. Tedavide hastalığın nedeni, hastalığın kendisini gösterdiği bölge ve hastanın durumuna göre çok sayıda ilaç kullanılabilmektedir.