Polikistik over sendromu kadınların üreme dönemini ciddi anlamda etkileyen hormonal bir rahatsızlıktır. Adet döngünüz etkilenebilir ve doğurganlığınız azalabilir. Vücut yüksek miktarda erkeklik hormonu üretir ve bu durum tüylenmede artış, sivilce oluşumu ve kilo alımına sebep olabilir. Buna ek olarak, polikistik over sendromu görülen hastalarda tip 2 diyabet ile kalp hastalıkları oluşumu görülebilir. PCOS’un tedavisi yoktur, ancak belirtilerinizi azaltabilmek adına birçok tedavi yöntemi deneyebilirsiniz.

Yaşam Tarzında Değişiklikler

Kilo verin. Polikistik over sendromunda kilo kontrolü oldukça önemlidir. Eğer vücut kitle indeksiniz normal ve sağlıklı seviyelerinde ise, kilo vermenize gerek kalmayacaktır. Ancak eğer kilolu veya obezite sınıfındaysanız, ufak bir kilo kaybı bile hormon seviyenizde denge kurmada yardımcı olacaktır.

Altı aylık bir süreç içerisinde kendi kilonuzun yaklaşık %5-7’lik bir kısmını kaybetmek polikistik over sendromundan kaynaklanan yüksek androjen seviyenizi düzenleyecektir. Kadınların yaklaşık %75 i için bu şekilde kilo vermek, yumurta üretimi ve üremeyi artırmaya yardımcı olacaktır.

İnsülin direnci polikistik over sendromunda ciddi bir rol oynar. Obezite, insülin direncini yükselterek rahatsızlığın kötüleşmesine sebep olur.

Kilo vermek için yoğun egzersizler ve geçici diyetler uygulamanız gerekmez. Genelde, günlük alınan toplam kalorilerin hesabı tutularak kısa sürede sonuca ulaşılabilir. Günde 1200 ila 1600 kaloriyi aşmayacak şekilde bir beslenme düzeni oluşturursanız, rahatlıkla kilo verebilirsiniz.

Yeme alışkanlıklarınızı düzenleyin. Meyve, sebze, tam tahıl ve az yağlı süt ürünlerinin yeteri miktarda alındığı bir besin düzeni oluşturun. Aynı zamanda kan şekerinizi belirlenen aralıklarda tutmak için beslenme düzeninizde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz.

Polikistik over sendromu insülin direnciyle bağlantılı olduğundan, kan şekeri seviyesinin korunumu ve insülin değeri oldukça önemli olup kontrol altında tutulmalıdır. Karbonhidrat seviyesi düşük bir beslenme düzeni oturtun.

Yüksek kaliteli karbonhidrat içeren besinler tüketin- sebze, meyve, fasulye, tam tahıl ürünleri- ve düşük kaliteli karbonhidratlardan kaçının- şekerli yiyecekler, beyaz un, meyve suyu ve hamur işi.

Yağsız protein ve yüksek kaliteli karbonhidrat içeren besinleri tüketin. Tavuk eti, deniz ürünleri, dana eti, yumurta, az yağlı süt ürünleri, soya içeren besinler. Bu besinler karbonhidrat alımıyla beraber yükselen kan şekerini düzenler.

Hareket halinde olun. Düzenli olarak egzersiz yapmak kilonuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olmakla beraber kan şekerinizi düzenlemeye ve belirtilerinizin iyi yönde gelişmesine yardımcı olur.

Az miktarda yapılan egzersizler dahi oldukça yardımcı olacaktır. Eğer programınıza egzersizleri eklemekte güçlük çekiyorsanız, işe haftada dört gün ve fazla günde yarım saatlik yürüyüşlerle başlayın.

Güç artıran egzersizlerden ziyade kardiyoya önem verin. Kardiyovasküler egzersizler kalp, akciğer ve dolaşım sistemi sağlığınızı düzenler. Bu egzersizler aynı zamanda kilo koruma ve vermede yardımcı olacaktır. Kalbin pompalamasını artıran her bir egzersiz kardiyovasküler egzersiz olarak adlandırılabilir. Bu egzersizler arasında yürüyüşten yüzmeye ve bisiklete binmeye kadar birçok spor çeşidi yer alır.

Sigarayı bırakın. Eğer sigara içiyor veya başka tütün çeşitleri kullanıyorsanız, en kısa sürede bu ürünleri kullanmayı bırakın. Eğer baş edebiliyorsanız sigara ve türevlerini tamamen hayatınızdan çıkarın. Bu durum sizin için oldukça zorluysa, nikotin sakızı veya bantı kullanımını tercih edebilirsiniz. Bu sayede zaman geçtikçe sigara ve türevlerinden uzaklaşacaksınız.

Araştırmalara göre sigara içen kadınlarda üretilen androjen seviyesi sigara içemeyenlere oranla çok daha yüksek. Beklenenden yüksek androjen seviyesi polikistik over sendromuna sebep olduğundan, sigara içmek durumu yalnızca daha da kötüleştirecektir.