Bir özgeçmiş düzenli olarak hazırlandığında sizin özelliklerinizin, yeteneklerinizin, başarı ve tecrübelerinizin istediğiniz iş için ne kadar uyumlu olduğunu gösteren bir öz-reklamdır. Bu rehber size bir özgeçmişin nasıl, ne düzende hazırlanacağını ve içeriğinin nasıl olacağını gösterecektir.

Bölüm 1: Özgeçmişi Biçimlendirme

1. Metnin biçimi. Potansiyel işvereninizin özgeçmişinizde ilk dikkatini çekeceği şey yazınızın metnidir. Bu yüzden ilk izlenim için doğru seçim yapmanız gerekmektedir. 11-12 punto olan profesyonel bir karakter seçimi yapmalısınız. Times New Roman klasik serif (çizgili) yazı tipi iken, Arial ve Calibri sans-serif (çizgisiz) için daha iyi iki seçenektir. Sans-serif yazı tipleri özgeçmiş hazırlamada en popüler yazı tipleri olmasına rağmen Yahoo Helvetica’yı özgeçmiş hazırlamak için en iyi yazı tipi olarak belirlemiştir.

Aslında Times New Roman birçok insan için ekranda okuması biraz zor bir yazı tipidir. Eğer özgeçmişinizi e-mail ile gönderiyorsanız, daha okunabilir bir serif yazı tipi için Georgia’yı tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

Özgeçmişiniz farklı kısmları için 2 ayrı yazı tipi kullanmayı da bir seçenek olarak görebilirsiniz ancak bunun yerine kalın ve eğik yazmak gibi daha az radikal özellikler kullanarak özgeçmişinizi daha okunabilir kılabilirsiniz.

Başlığınız ve bir bölüme giriş yapmak için kullandığınız punto 14-16 olmalı. Metniniz her zaman koyu siyah mürekkep ile basılmalı ve e-mailiniz gibi hiperlinkleri deaktive etmelisiniz. Aksi taktirde aldığınız çıktıda mavi mürekkep ile yazılmış olacaklardır.

2. Sayfa yapısını ayarlayın. Sayfanın her tarafından bir inçlik(2.5 santimetre) kenar boşlukları bırakılmalı ve 1.5-2 satır aralığında yazılmalı. Özgeçmişinizin metin kısmı sayfanın soluna yaslı iken başlığınız üst ve ortaya sabitlenmiş olmalıdır.

3. Başlığınızı yaratın. Bu kısım sizin özgeçmişiniz başında bulunan ve adınızı, adresinizi, e-mail ve telefon numaranızı açık bir şekilde gösteren kısımdır. Adınız görece daha büyük boyutlu punto ile yazılmalı. (14-16). Hem ev hem de cep telefonunuz varsa ikisini de listelemelisiniz.

4. Sayfa düzenlemenize karar verin. Kronolojik, işlevsel ve bu ikisinin kombinasyonu olmak üzere 3 çeşit özgeçmiş formatı vardır. Çalışma geçmişiniz ve başvurduğunuz işin özellikleri bu formatlardan birini belirlemenizi sağlayacaktır.

  • Kronolojik özgeçmiş şekli alanınızdaki kariyerinizdeki düzenli gelişimi göstermek için kullanılır. Bu format eğer başvurduğunuz iş sizin kendi kariyer planlamanız dahilinde ise en verimli olarak kullanılacak formattır.

İşlevsel özgeçmiş ise çalışma geçmişinden çok yetenek ve tecrübeleri ön plana çıkarır. Bu özgeçmiş şekli, çalışma geçmişinde boşluklar olan ve kendi işini yapmış insanlar için en iyi seçenektir.

Birleşik özgeçmiş ise adı üzerinde kronolojik ve işlevsel özgeçmiş formatlarının birleşimidir. Bu format, farklı yetenekler ve onların nasıl kazanıldığını ön plana çıkarmak için kullanılır. Eğer başvurduğunuz iş alanı ile ilgili özel bir yeteneğiniz var ise, bu özgeçmiş formatı sizin için en iyisidir..

Bölüm 2: Kronolojik Özgeçmiş Yazmak

1. İş geçmişinizi listeleyin. Kronolojik sırada ve son yaptığınız iş ilk sırada olacak şekilde iş geçmişinizi listeleyin. Çalıştığınız şirketin adını, yerini, çalıştığınız zaman aralığını, ünvanınızı ve oradaki görev ve sorumluluklarınızı listeleyin.

  • İlk olarak ünvanınızı vermeniz işinizdeki pozisyonunuz adına fikir verici olacağından yararlıdır. Dilerseniz ilk sıraya çalıştığınız şirketin adını da yazabilirisiniz ancak tercihiniz ne olursa olsun özgeçmişinizin sonuna kadar tutarlı olmanız gerekmektedir.

Her liste için “genel başarılar” ve yaptığınız iş ile ilgili “özel başarılar” kısımları eklemeniz yararlı olacaktır.

2. Eğitim geçmişinizi listeleyin. İş geçmişiniz gibi, eğitim geçmişinizi de son mezun olduğunuz okul ilk sırada olmak üzere kronolojik sırada listeleyin. Herhangi bir dereceniz, stajyerliğiniz vb. var ise listelemeyi unutmayın. Herhangi bir derece ile mezun olduysanız, bu derecenin adı ile birlikte hangi yıl alındığını özgeçmişinize ekleyin. Eğer henüz mezun olmadıysanız, başladığınız tarih ile birlikte tahmini mezuniyet tarihinizi ekleyin.

  • Her liste için, üniversite ve program adını, adreslerini, ve çalıştığınız alandaki derecelerinizi listeleyin.

Eğer genel ortalamanız 3.5 ve üzeri ise okulunuzdan aldığınız derece belgesini eklediğinizden emin olun.

3. Özel başarılar ve yeteneklerinizi ekleyin. En önemli bölümler olan iş ve okul geçmişinizi ekledikten sonra önemli bulduğunuz herhangi bir şey eklemek için “özel yetenekler” ve “özel başarılar” kısımları oluşturabilirsiniz.

Eğer birden fazla yabancı dil konuşabiliyorsanız bu dilleri derecelerine göre sıralayarak belirtin. (başlangıç, orta derece, ileri derece)

Eğer sizi başvuran diğer adaylardan farklı kılacak bildiğiniz şeyler var ise (bilgisayar programlamacılığı vb.) uzmanlık seviyeniz ile birlikte özgeçmişinize ekleyin.

4. Referanslarınızı ekleyin. Aileniz ve arkadaşlarınız dışında, isimleri, aranızdaki ilişki, telefon numarası, adres ve e-mail bilgilerinden oluşan iletişim bilgilerini verdiğiniz 2-4 profesyonel referans ekleyin.

En iyi referans bir önceki işinizde müdürünüz ya da üstünüz olan birisi ya da üniversitede dersinde iyi olduğunuz bir profesördür.

Başvurduğunuz yerler bu referanslara erişmek isteyebileceği için başvuru yapmadan önce bu kişilere haber vermeniz iyi olacaktır.