Duyup da kendimizden geçtiğimiz tüm müzikallerin bir orkestra şefi vardır. Orkestra şefir bir nevi çeşitli enstrümanlar çalan tüm kişilerin yöneticisidir. Orkestra şefleri musiki adına yapılan ve düzenlenen tüm provaları düzenleyen, organize eden ve topluluğa ait eserlerin hepsini çaldırabilen kişidir. Orkestrada kullanılması gerekli araçların, gereçlerin hepsini bilmesi ve bu mesleğin kalite düzeyini bilerek hareket etmesi gerekir.

Orkestra Şefinin Görevleri

Musiki provaları düzenleyerek müzik topluluğunun eserlerini en iyi şekilde çalabilmesini sağlar.

Müzikal elemanları tam bir birlik halinde armonize edebilmek için topluluk üyelerinin yerlerini tespit eder.

İdare ettiği orkestrayı tipine göre ayırt eder, gerekli görev ve işlemleri yerine getirir. Tüm müzikal topluluktan sorumludur.

Müzik kompozisyonlarının icrası sırasında elinde tuttuğu bagetle zancakn ölçüsünü, tempoyu ve topluluk üyelerinin girişlerini gösteren işaretler vermek suretiyle topluluğu yönetmek,

Orkestra şefleri de müzikal eserlerin icrası sırasında bir enstrüman çalabilir.

Orkestra şefleri ayrıca vokal topluluklarını da yönetebilir.

Orkestra Şefi Olma Şartları

1. Orkestra şefi olabilmek için müzik öğretmenliğinden mezun olmak gerekir; ancak yeterli değildir. Orkestra şeflerinin çok iyi bir kulağa sahip olmaları gerekmektedir. Müzik eğitiminin, yani konservatuar eğitiminin yanısıra yurtdışında ve yurt içinde özel eğitimler ile kendilerini geliştirmeli bir çok müzik enstrümanının tınısına hakim olmaları gerekir.

2. Grup olarak çalınan müziklerin yönetilmesi oldukça önemli olduğundan dolayı orkestra şeflerinin tüm vuruşları gruba göstermesi gerekmektedir. Şefler ölçüyü, vuruşları ve tempoyu vermek için sağ ellerinde ince uzun bir sopa tutarlar. Bu sopaya baton denir. Farklı partilerin parçaya girişini ve nüanslarını göstermek için de sol ellerini kullanırlar. Fakat son zamanlarda dünyaca ünlü çağdaş şefler genelde baton kullanmazlar. Bu sayede iki ellerini de daha rahat kullanabilirler.

3. Orkestra şefleri vokal olan bir topluluğu yönetebilme gibi bir görevi olduğu gibi orkestranın özelliğine göre de seçimler yapılmaktadır. Vokal olan orkestraları bu alanda çalışmış şefler yönetirken, enstrümantal orkestraları da bu alanda uzmanlaşmış olmaları gerekir.