Eğer olabileceğiniz en hızlı yüzücü olmak istiyorsanız, tekniğinizi ve zihinsel gelişiminizi artırıcı yönde çalışmalar yapmanız gerekir. Bu noktada anahtar kelimeler pratik ve azim olacaktır. En önemli nokta ise, tekniğinizi mükemmelleştirmek olmalı. Eğer yeterince düzgün bir tekniğiniz yoksa, pratik yapmanın ne anlamı kalır ki? Eğer siz de en iyi zamanlamanızın birkaç saniye veya birkaç dakika altına düşmek istiyorsanız, yolunuzu çizmek için adımları takip edin.

Yüzme Tekniğinizi Geliştirin

1. Sürüklenmeyi azaltın. Yüzücüler genellikle mümkün olduğunca hızlı yüzmeye odaklanırken aslında en az miktarda sürüklenmeyle devam etmeleri gerektiğini göz ardı ederler. Sürüklenme, vücudunuzun suya karşı direncinden kaynaklanır. Sürüklenmeyi engellemenin yolu doğru teknikten geçer, yalnızca güç uygulamak size bir şey kazandırmaz. Dengenizi geliştirerek veya daha uzun kulaçlarla yüzerek sürüklenmenizi azaltabilirsiniz. Asla umudunuzu kaybetmeyin.

2. Dengenizi geliştirin. Bu sayede sürüklenmenizi yüksek oranda azaltabilirsiniz. Dengede kalmak için, su yüzeyinde ilerledikçe yatay pozisyonunuzu korumaya çalışın. Bu sayede sizi yavaşlatan su en az miktarda yolunuza çıkmış olacak. Bu durum özellikle serbest yüzme stilinde oldukça önemlidir çünkü bu stilde kafanızı çok fazla yukarı kaldırmamanız gerekir. Aksi takdirde dengeniz bozulacak ve bu durumu telafi etmek için daha güçlü vuruşlar yapmanız gerekecek.

Bu durum kelebek stil yüzmede biraz farklılık gösterebilir çünkü buradaki asıl mesele vuruş esnasında vücudun tamamen dengede olmasından ziyade dalgalanma ile gerçekleşir.

3. Uzun yüzün. Suda olduğunuz süre boyunca kendinizi mümkün olan en uzun pozisyonda bekletin. Ne kadar uzun olursanız o kadar iyi ve hızlı yüzersiniz. Örneğin, serbest stil esnasında daha uzun yüzebilmek için, geri aldığınız kolunuzun suya erkenden girmesi gerekir, başınızın üzerinden geçtiği esnada geride kalan kolunuzun mümkün olduğunca uzaktan suya girmesi gerekir.

Şöyle düşünün: eğer bütün vücudunuz esnemek yerine kaskatı kalmış olsaydı, su üzerinde ilerlemek oldukça zor olurdu.

4. Etkili vuruşlar yapın. Vuruşunuz esnasında, su yüzeyini kırmamanız veya ayaklarınızı vücut çizginizin çok altında tutmamanız gerekir- burada en önemli adım dengenizi korumak olmalıdır. Eğer başarısız olursanız, dengeniz bozulacak ve sürüklenme miktarınız artacaktır.

5. İleri itişinizi güçlendirin. Burada bahsedilen durum, tekniğinizden çok güce yönelmek değildir. Unutmayın, gücünüzün %10’u bacaklarınızdan, kalanı ise kollarınızdan gelir. Bu yüzden vuruşlarınızın temiz ve güçlü olması gerekir.

6. Yan dönüşleri kullanın. Her bir kol atışınızda sağa veya sola doğru hafif dönüşler yapmaktan korkmayın. Bu sayede hem sırt kaslarınızı hem de omuz kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Her ne kadar pratikleşmek için biraz zaman gerekse de, bir kere alıştığınızda, hem gücünüzü hem de hızınızı daha rahat kontrol edebileceksiniz.

7. Ana kaslarınızı unutmayın. Bu kaslar sırt, kalça ve gövde kasları olup yan dönüşleriniz için oldukça önemlidir. Bu kaslardan yararlanmak daha temiz ve hızlı yüzmenizi sağlar. Başlarda kollarınız ve bacaklarınız yerine bu kaslara önem vermeniz biraz ilginç gelebilir fakat uzun vadede oldukça yararlı olacaktır.

8. Kollarınızı sıkıca tutturun. Hızınızı en üst seviyeye çıkarmak için, elleriniz ve ön kolunuzu ters bakacak şekilde ayarlayın. Bu sayede vuruşlar esnasında kolunuzu kolaylıkla geriye alabilirsiniz. Bu tekniğin serbest stil esnasında kullanımını önceden duymuş olabilirsiniz çünkü bu stilde dirseğinizin başınızın üzerinden suya girmesi gerekir.

9. Baş pozisyonunuzu koruyun. Mümkün olan en yüksek hızda yüzmek için, vuruşlarınız esnasında başınızın sudaki nötr( ne yüksek ne alçak) pozisyonunu koruduğunuzdan emin olmanız gerekir. Başınızı bu şekilde suda tutmak hem vuruşlarınızı daha güçlü hale getirir hem de sürüklenme miktarını en aza indirir. Eğer başınız vücudunuzun merkezinde konumlanmamışsa, hep bir yöne doğru yüzersiniz. Yanlış baş pozisyonu aynı zamanda kalçalarınızı veya bacaklarınızı alçalttığından size batma hissi verir. Aşağıya doğru bakıyor olmanız gerekir, yukarıya değil. Aynı zamanda serbest stil yüzme esnasında vücudunuzu mümkün olan en yatay pozisyonda tutmanız gerekir. Başınızı ve gözlerinizi aşağıda tutmak için, boynunuzu rahat bırakın; bu sayede vücudunuzun aşağı kısımları da su yüzünde yüksekte tutulacaktır.

Eğer görsel zekanız daha kalıcıysa, yüzücü Garret McCaffery’nin sözlerine bir kulak verin: “bir balina olduğunuzu düşünün, boynunuzda hava almanız için bir delik var ve bu deliğin sürekli olarak ulaşılabilir olması lazım ki nefes alabilesiniz, aksi takdirde öleceksiniz. Eğer boynunuzu bükerseniz, delik kapanır ve nefes alamazsınız. Kafanızı öyle bir konumlandırmalısınız ki , boynunuz doğru açıda dursun ve nefes alabilesiniz.”

10. Yüzme esnasında parmaklarınızı ileri doğru yayın. Parmaklarınızı birbirine yapıştırmak yerine aralarında çok ufak boşluklar bırakın ve gücünüzü %53 oranında artırabilecek görünür bir ağ yapısı oluşturun. İdeal aralık parmak çapınızın %20 ila 40’ı arasında olmalıdır.