Muhabbet kuşları aslında özgürlüğe düşkün kuşlardır. Bu yüzden evcilleştirmek dışardan görüldüğü gibi o kadar da basit bir olay değildir. Muhabbet kuşları diğer hayvanlara göre daha çok ilgi bekleyen hayvanlardır. Eğer bir muhabbet kuşu alıp onu evcilleştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edin.

Muhabbet Kuşlarına Nasıl Yaklaşılılır?

Adımlar:

  1. Muhabbet kuşlarını tanıyın ve bu kuşlarla nasıl iletişim kuracağınızı öğrenin. Aldığınız muhabbet kuşu henüz bebekse sık sık avucunuza alıp onu sevin ve iltifat edin(Canım , cici kuş vs gibi). Yaklaşık yirmi gün serbest bırakmayın. Şayet bırakırsanız panik olup bir yerlere çarparak kendine zarar verebilir.Yirmi gün sonra elinizi uzattığınızda artık kendisi elinize konmaya başlicaktır. Çünkü bu yirmi gün de siz ve iltifatlarınız kuşunuz için bir alışkanlık haline gelmiştir . Ve artık yirmi günün sonunda serbest bırakabilirsiniz. Fakat yaşı büyük kuşları sık sık alıp sevmeyin. Sevdiğiniz takdirde strese girer ve bütün tüylerini yolar. Eğer ilgi gösteremiyorsanız bir dişi bir erkek olarak beslemeniz gerekmektedir. Tek beslediğinizde ve ilgi gösterdiğinizde hem konuşma yeteneği meydana çıkar hem de evcilleşmiş olur.
  2. Muhabbet kuşlarının ne zaman serbest bırakılabileceğini, kafesten çıkarılabileceğini kavrayın. Muhabbet kuşunu aldığınızdan sonra yaklaşık yirmi gün kadar kesinlikle serbest bırakmayın. Bu yirmi günde ilginize, şefkate ve aynı zamanda evinize alıştırın. Zaten kuş yirmi gün içinde evinizin bütün eşyalarını hafızasına alacaktır ve ortama artık ayak uyduracak kıvama gelecektir. Yavru muhabbet kuşları insanlara daha çabuk alıştığından muhabbet kuşu alacaksanız ve çabucak evcilleşmesini istiyorsanız bu detayı önemseyin. Yavru muhabbet kuşları hızlı bir şekilde insanlarla diyalog kurabiliyor. Cam açıkken bile yavru muhabbet kuşları evi terk edip gitmez.(Tabi ki yirmi günlük alışma evresinden sonra.)
  3. Muhabbet kuşu için ne tür oyuncaklar alınacağını öğrenin. En etkili oyuncak kafes hareket ettikçe hareket edebilen kuş modelidir. Muhabbet kuşu kendini bu modelle yalnız hissetmediği için evcil olmaya daha çok eğilim gösterir. İkinci olarak bir kafes salıncağı alın. Muhabbet kuşları salıncakla oynamaya bayılırlar. Alternatif olarak kafes çarkı alın.
  4. Muhabbet kuşlarını konuşturabileceğinizi kavrayın. Herkesin muhabbet kuşlarıyla ilgili kafasına takılan sorulardan birkaçı: Muhabbet kuşlarını konuşturabilir miyiz? Konuşturabilirsek bunu nasıl nasıl başarabiliriz? sorularıdır. Muhabbet kuşları belki de papağanlardan daha iyi konuşuyor diyebiliriz. Eğer şartlandırırsanız yaklaşık bin kelimeye kadar konuşabilir Ve zaman kavramını öğrenebilir. Ve soruya karşılık cevap verebilir. Bunun için ilginizi ve muhabbetinizi kuşundan mahrum bırakmayın. İlginiz doğrultusunda çoğu sorularınıza cevap verebilir hale gelebilir. Elbette yine yavru muhabbet kuşu almanız bu anlamda daha verimli olacaktır. Yalnız kuş sesi duymasına izin vermeyin. Tek tek kelimeleri söyleyin .Bu kelimelerin ilk başta tek heceli yada iki heceli olmasına dikkat edin.
  5. Muhabbet kuşunun kafesinin nasıl olacağını öğrenin ve ona göre bir kafes alın. Muhabbet kuşları dikey telli değil de yatay telli kafesleri seven canlılardır. Bu kuşlar genelde kafes tellerine tırmanmayı oradan oraya hoplamayı seven canlılardır.
  6. Muhabbet kuşunu kafesini nereye koyacağınızı öğrenin. Muhabbet kuşlarını kesinlikle ailenizin oturduğu yere koyun. Çünkü aile bireyleri arasındaki diyalogdan kuş çok şey öğrenebilir. Aşırı güneş alan ve rüzgarlı yerlere kesinlikle koymayın. Kafesi bir insan boyu yüksekliğine asın. Ayak altında olursa kendine güvensizlik olur ve panikler. Çok yüksek asıldığında da kendini dışlanmış hissedebilir.

İpuçları:

  • Muhabbet kuşları ne kadar yaşar? Muhabbet kuşları yaklaşık 15 yıl yaşarlar. Tabi bu ilginize, muhabbetinize ve bakımınıza göre ömrü daha üst yaşlara da yükselebilir. Kesinlikle ortamın ani ısınma ve soğumalarından kuşun ömrü etkilenir. Ve çok çabuk hasta olabilir. Şayet hasta olursa petshop’lardan ilaç temin edebilirsiniz.