İyi bir espresso hazırlayabilmek bile sanat sayılırken, latte sanatı nereden çıktı diye düşünebilirsiniz. Ustalaşmak için zaman ve emek isteyen latte sanatı, espresso üzerinde oluşan köpükle desenler oluşturarak yapılır. Kahve hazırlamak konusunda uzman olduğunuzu iddia etmek istiyorsanız, latte sanatını kesinlikle öğrenmeniz gerekiyor.

Mükemmel Latte Sanatı

Lattede kalp yapmak ve sevdiklerinizle bu görsel şöleni paylaşıyor olmanın keyfine varmak hiç de zor değil! Evde kolaylıkla latte yaparak, kalp,çiçek,surat gibi yaratıcı figürleri de latte köpüğünde hayata geçirebilirsiniz, işte malzemeler ve latte sanatında bilmeniz gereken püf noktalar;

Gerekli Malzemeler:

  • Yağlı süt
  • Espresso
  • Düz çeperli, keskin oluk ağızlı buhar sürahisi
  • Güçlü buhar çubuğu olan bir espresso makinesi
  • 400 ml hacminde latte fincanı
  • Termometre

1. Aşama: Mükemmel Latte Köpüğü Hazırlamak

**1. Bir fincan kahveye yetecek kadar soğuk sütü (1 ºC) buhar sürahisine ekleyin.**Vaktiniz kısıtlı değilse öncesinde sürahiyi bir süre buzdolabında ya da dondurucuda bekletin. Soğuk sürahi, sütün kaynama süresini uzatacak ve daha çok köpük elde etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, kremayı daha koyu kıvamda olmasını sağlayacaktır. Sürahiyi 30 dakika buzdolabında bekletmeniz yeterli olacaktır.

  • Mükemmel latte köpüğü için, elinizin altında bir sıvılı termometre bulunsun. Termometre sayesinde, sütünüzü kaynamadan önce buhar makinesinden ne zaman çekmeniz gerektiğini anlayabileceksiniz. Amaç, kremayı kaynama noktasına ulaşmadan yeterince ısıtabilmek.

2. Buhar çubuğunu sürahinin alt tarafında koyun. Buharı açın ve çubuğu aşağıdan yukarıya doğru yavaşça yükseltin. Süt yükseldikçe sürahiyi,buhar çubuğu sütün 1 santimetre üzerinde olana kadar alçaltın. Süt hem çok fazla genleşmez hem de büyük baloncuklar çıkarmaz. Böylece espressonuz için hazırladığınız köpük pürüzsüz, kadifemsi bir kıvam alır.

3. Sütün ortalama 35ºC ‘ye ulaşmasını bekleyin. Ulaştıktan sonra buhar çubuğunu sürahinin yan tarafına yerleştirin, sürahiyi saat yönünün tersine doğru dönecek şekilde yönlendirin. Buhar çubuğunu aşağıda tutarak, sütü nazikçe saat yönünün tersine doğru karıştırmaya devam edin.

4. Bu harekete süt 65-68 ºC ye ulaşana kadar devam edin. Sütünüzü hala köpüklü istiyorsanız ısıtabileceğiniz maksimum sıcaklık 71ºC’dir.

  • Bazı ticari buhar makineleri sütü o kadar hızlı ısıtırlar ki, sütü çektikten sonra bile sütünüz kaynamaya devam eder. Böyle bir makineye sahipseniz, en azından 4-5 ºC erkenden sütünüzü geri çekmeniz gerekecektir.

5. Buhar makinesini kapatın ve buhar çubuğunu ve termometreyi çıkarın. Buhar çubuğunu ıslak bir bezle temizleyin.

6. Sütü bir süre dinlendirin. Bu sayede daha kadifemsi bir doku elde edeceksiniz.

7. Sütü kuvvetlice döndürün. Büyük baloncuklar görürseniz, sürahiyle tezgâha birkaç kez vurun sonra tekrardan 20 30 saniyeliğine sütü karıştırın.

2. Aşama: Espresso Eklemek

1. Bir atım espresso için 7-8 gram öğütülmüş kahve kullanın. Sütü kıvamlı bir hale getirdikten hemen sonra espresonuzu hazırlamaya başlayın.

  • Öğütülmüş kahveyi filtre bölümüne yüksek basınçla sıkıştırmanız gerekmektedir. Yetişkinler için, bu miktar bir elinizle uygulayabileceğiniz en yüksek basınçtır.
  • Daha taze kahve aroması için kabuk öğütücü kullanın. Kabuk öğütücü kahvenizin öğütülme oranını istediğiniz oranda ince ya da kalın yapmanızı sağlar.

2. Espressolarınızı hazırlayın. Mükemmel espresso atımı, biraza kremsi bir yapıda olur ve daha özümsenmiş bir lezzettedir.

  • En iyi atıma ulaşabilmek için kahvenizi 21-24 saniye boyunca çekin.
  • Kahvenizin özütlenme süresini öğütülmüş espressoyu ne kadar yüksek basınçla sıkıştırılmasına bağlı olarak kontrol edebilirsiniz. Espressonuzun yavaşça süzülmesini istiyorsanız yeterince sıkıştırdığından emin olun. Aksi halde, yumuşak içimli bir espresso elde edersiniz.

3. Espressoları bir kulplu kahve fincanına alın ve ya uygun bir kaba koyun. İçlerine süt eklemeden önce espressonun 10 saniyeden fazla beklemesine izin vermeyin. Arzu ediyorsanız, fincanınıza espresso dökmeden önce 1 atım tercih ettiğiniz bir aromalı şurup ekleyin.

4. Lattede çiçek deseni oluşturmaya çalışın. Çiçek deseni latte sanatında hem kolay yapılabilen hem de şık bir tasarımdır. Lattteyle ilgili diğer her şey de olduğu gibi, bunda da ustalaşmanız bir miktar zamanınızı alacaktır.

  • Sütü fincanın dibine çökmeyecek şekilde, üstte yaklaşık 2-3 santimetrelik pay kalana kadar yavaşça fincana dökün.
  • Fincanın yarısı kadarı dolduğunda, sürahiyi nazikçe aşağı yukarı sarsarak, yavaşça geriye doğru hareket ettirin. Çiçek deseni, siz fincanı bu şekilde doldurdukça ortaya çıkacaktır.
  • Sürahiyi sarsma işlemini yaparken elinizi bileğinizden hareket ettirin. Direk olarak elinizi sallayarak yapmayın.

2. Lattede kalp deseni oluşturmaya çalışın. Bu modeli oluşturmak nispeten kolaydır.

  1. Sütünüzü, sürahiyi fincana yakın tutarak dökmeye başlayın. Az bir miktar sütü hep aynı noktaya dökün.
  2. Sürahiyi 2 santimetre kadar yukarı kaldırın ve tek bir kez döndürerek bir daire oluşturun. Yalnızca sürahiyi kaldırın, fincanı aşağıya indirmeyin.
  3. Sürahiyi dairesel bir şekilde hareket ettirerek sütü dökmeye devam edin.
  4. Fincanınız dolmak üzereyken, sütü çizgisel olarak dairenin bir ucundan bir ucuna son bir kez dökün. Böylece kalp desenini elde etmiş olursunuz.

3. Sanatınızı şablonla, süt köpüğüyle ve baharatlarla donatın. Bu aşama sizin kendinizi ne kadar geliştirmek istediğinize bağlı. Birazcık dekorasyonla Latte sanatının potansiyelini keşfedebilirsiniz.

  • Lattenizin üzerine bir kelime yazmak istiyorsanız, mesela; “love” kelimesi, bir miktar sütlü çikolatayı eritin ve bir dikiş iğnesini fırça niyetine yazıyı yazabilmek için kullanın. Daha sıklıkla kullanılan bir yöntem ise eritilmiş çikolatayı kremanın üzerine noktasal bir şekilde damlatmak ve sonra da sivri bir nesneyle o noktaları çekiştirerek istediğiniz harfleri oluşturmak.
  • Kahvenizi çikolatayla daha farklı şekillerde de donatabilirsiniz. Çikolata sosunuzu köpüğün üzerine dökün ve yine iğne kullanarak istediğiniz şekilde çekiştirin. Mesela; köpükten deseninisınırlarına çikolata sosunu dikkatlice dökün. Elinize bir iğne alın ve iğneyi kaldırmadan dairesel hareketlerle çikolatayı kesmeye başlayın. Bu desen etrafında çikolata dalgalarını oluşturmanızı sağlayacaktır.

İpuçları ve Uyarılar

  • Başlamadan önce sütün çok soğuk olduğundan emin olun. Ayrıca metal sürahiyi de dolapta muhafaza edin. Soğuk süt ve sürahi istediğiniz kremsi dokuya ulaşmanız için size sandığınızdan daha çok zaman kazandıracaktır.
  • Kullandığınız fincanın ağzı geniş olsun. Bu sayede latte sanatını rahatça yapabileceksiniz.
  • Kahveye sütü dökmeden önce bir tutam toz çikolata serpiştirirseniz, daha ilginç bir görüntü elde edersiniz.
  • Sürahiyi temizlemek için, içine bir damla bulaşık deterjanı damlatın ve su ekleyin. Sonra da buhar makinesini kullanın. Aynen süt gibi suyun da köpürdüğünü göreceksiniz. Elinizde yıkamaktan daha etkili bir şekilde ve daha kısa sürede tüm o süt kalıntılarından kurtulabilirsiniz.
  • Her fincan için taze süt kullanın, bir önceki fincandan bile kalsa beklemiş süt kullanmayın.
  • Bu sektörde çalışan espresso uzmanlarının önerisine göre, başlangıç seviyesinde olanların %2 oranında yağlı süt kullanması gerekiyor. Daha tutarlı bir kıvamda köpük oluşuyor ve latte sanatını daha kolay bir şekilde uygulayabiliyorsunuz.
  • Termometre yoksa sütünüzü ısıtırken sürahinin içine iki parmağınızı da batırın. Sıcaklığa dayanamadığınız dereceye geldiği an, sütünüz yaklaşık olarak 45-50 ºC ye ulaşmış demektir.
  • Espresso makinesi alırken, kaliteli olmasına ve buhar gücünün yeterli olmasına özen gösterin. Bu tarz makineler maalesef bir miktar pahalı olur.
  • Bu çalışmaya başlamadan önce, suyla bazı denemeler yapabilirsiniz. Su köpürmez ama sürahiyi kullanarak sütü aynı anda hem döküp hem de sallayabilmek konusunda tecrübe kazanırsınız.
  • Sütü buharla ısıtırken, küçük balonlu köpük oluşturabilmek için 3’e kadar sayın.
  • Sütü 60-70ºC den daha fazla ısıtmayın.
  • Cildinizde buhar yanığı oluşmaması için, çalışırken lütfen dikkatli olun.