Her köpek sahibinin bilmesi gereken 5 çeşit solucan vardır: Kalp kurdu ve 4 çeşit bağırsak solucanları; yuvarlak solucan, tenya, kancalı kurt ve kırbaç kurdu.  Köpeklerin kurtlanması yedikleri, içtikleri maddelere bağlı olduğu gibi, köpeğin bünyesine de bağlıdır. Evinize yakın olan, sürekli gittiğiniz veterineriniz yaşadığınız yerde hangi çeşit solucanın yaygın olduğunu, nasıl test edildiğini ve nasıl tedavi edileceğini biliyordur.

Köpeklerde Kurt Tedavisi

Bu parazitlerin bazıları ölümcül olabilir, bu yüzden bunları önlemek ve tedavi etmek için özel ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Beş çeşit solucanların hepsini kendiniz tespit edebilir ve tedaviye başlayabilirsiniz fakat unutmamalısınız ki parazit hastalıkları çoğu zaman tespit edilemez ve tespit edilebilmesi için ya çok ilerlemiş olması ya da köpeğin çok uzun süredir hasta olması gerekmektedir.

Köpeklerde Kurdu Tedavi Etmek

1. Dışkı testi yaptırın. Köpeğin bağırsak kurtları olduğundan şüpheleniyorsanız ilk yapmanız gereken şey veterinerden randevu almanızdır. Veteriner teşhis koyduktan sonra uygun olan ilacı ve tedaviyi yazacaktır. Veterineriniz büyük ihtimal randevudan önce köpeğinizin dışkısını toplamanızı ve getirmenizi isteyecektir ve bu dışkıyı köpeğinizin hangi tür solucanı olduğunu tespit etmek için kullanacaktır.

2. İlaç tedavisi uygulayın. çoğu parazit oral yolla alınan bir ya da birkaç ilaçla tedavi edilebilir. Hangi ilacı ve hangi sıklıkta kullanacağınız yalnızca veterineriniz tarafından, köpeğinizdeki kurt çeşidine göre belirlenmelidir.

  • Yuvarlak solucan ve kancalı kurt için büyük ihtimalle veterineriniz oral yolla verilecek bir ilaç verecektir.
  • Yuvarlak solucan ve kancalı kurdu için çeşitli ilaçlar mevcut ve birkaçını (örneğin pirantel) reçetesiz alabilirsiniz.
  • Pirantel 4 haftalık köpeklere verilebilir fakat yine de en iyisi köpeğinize ilaç vermeden önce veterinere götürün.
  • Köpeğiniz yuvarlak solucana ve kancalı kurda sahipse, köpeğinize aylık yuvarlak solucanı tedavi edecek maddeler içeren kalp kurdu ilacı da verilebilir.
  • Köpekte epsiprantel ve praziquantel tenyayı iyileştirmek için kullanılırlar.
  • Kırbaç kurdu yalnızca belli ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu ilaçlar fenbendazol ve febantel içerir. Bu tedavi 5 gün boyunca devam eder ve 3 hafta sonra tekrarlanmalıdır. Kırbaç kurdunu tedavi edecek maddeler içeren aylık kalp kurdu ilacı kullanılabilir.

3. Köpeklerde kalp kurdu hakkında bilgi sahibi olun. Kalp kurdu söz konusuysa hızlı bir şekilde tedaviye başlayın. Kalp kurdu olan bir köpeğin acilen tedavi edilmesi gerekmektedir. Olgun kalp kurdu söz konusuysa mutlaka veterinere gidilmelidir.

  • Kalp kurdunun kalbe ve ciğerlere ne kadar zarar verdiği ve zararın ciddiyeti veteriner tarafından belirlenmeli ki düzgün tedavi tespit edilebilsin.
  • Tipik kalp kurdu tedavisinde belli aşamalar vardır ve tedavi 6-12 ay arasında değişebilir. Bu aşamalar oral yolla alınacak ilaçlar, köpeğinizin arka kasları için gerekli olan iğneleri içerirler.
  • Kalp kurdu ciddi bir hastalıktır, ciddi enfeksiyon yaşayan köpekler tedavi görmelerine rağmen hayatta kalamayabilir.

Köpeklerde Kurt Oluşumunu Engellemek

1. Köpeği düzenli olarak veterinere götürün. Böylece kurtlar olgunlaşmadan tespit etmiş olursunuz ve tedavi etmeniz kolaylaşır.

  • Kurtları önlemek için köpeğinizin dışkısını yılda bir kere kontrol ettirin.
  • Köpeğiniz çok dışarı çıkıp diğer köpeklerle oynuyorsa, avlanıyorsa ya da parazitlerin çok olduğu bir yerde yaşıyorsa köpeğinizin dışkısını aha sık kontrol ettirmeniz daha yararlı olabilir.

2. Kalp kurdu önleyici ilaçlar alın. Kalp kurdunu önlemek onu tedavi etmekten hem daha az masraflı hem de daha ucuzdur. Bu yüzden köpekleriniz 8 haftalık olduğundan itibaren kalp kurdunu önleyici ilaçlara başlamalısınız. Çoğu kalp kurdu önleyici ilacın aynı zamanda bağırsak kurtlarını da önleyici etkisi vardır.

  • Birçok çeşit kalp kurdu önleyici ilaç vardır ve veterineriniz size seçeneklerinizi açıklayabilir.
  • En yaygın kalp kurdu önleyiciler hem oral hem de yüzeysel formda bulunabilirler.
  • Çoğu kalp kurdu önleyici aynı zamanda bitleri ve pireleri de önlemektedir. Hiçbir ilaç bütün parazitleri önlemez fakat veterineriniz hangisinin köpeğinize daha uygun olduğunu anlamanızda size yardım edecektir.
  • Kalp kurdu önleyici aylık olarak uygulanmaktadır. Ayrıca 6 ay süreyle yapılan iğneler de vardır. Bu iğneler yalnızca kalp kurdunu önler, diğer parazitlere bir etkisi yoktur.

3. Köpeğinizi pirelerden uzak tutun. tenya özellikle pire yiyen köpeklerde oluşur. Bu yüzden köpeğinizi pirelerden uzak utmak, tenyadan da uzak tutmanın en iyi yoludur.

  • Reçetesiz alabileceğiniz yüzeysel ve oral yolla uygulanan pire önleyici ilaçlar vardır. Ayrıca reçeteyle alınabilecek pire ilaçları da vardır.
  • Her ne kadar eşdeğer etkinlikte olmasa da pire boyunlukları ve pire banyoları da faydalı olabilir.

4. Dışkıları temizleyin. Kanca kurdu ve kırbaç kurdu dışkı yoluyla bulaşmaktadır. Köpeğinizin dışkısını sıkça temizleyin ve diğer köpeklerin dışkılarından uzak tutun.