Koltuk altı isiliğinin bir çok nedeni ve her bir nedenin farklı bir tedavisi var. Koltuk altı isiliği kullandığınız deodorant ya da parfüm, kullandığınız sabun ve hatta kıyafetleriniz yüzünden oluşabilir. Eğer koltuk altı isiliğiniz varsa, koltuk altı isiliğini nasıl tanıyabileceğinizi ve iyileştirebileceğinizi öğrenin. Koltuk altı isiliğinin semptomları yani belirtileri kaşıntı, deride döküntü, deri renginin koyulaşması, pul pul olma, acı ve artan kokudur.

İsiliğin Nedenlerine Yönelik Çözümler

1. Tıkanmış ve tahriş olmuş kıl foliküllerinden dolayı kaynaklanan koltuk altı enfeksiyonlarını durdurun. Bu duruma folikülit denir. Folikülit herhangi bir durumdan ötürü foliküller hasar aldığında ve enfeksiyona uğradığında ortaya çıkar. Neyse ki, folikülitten kaçınmak ve folikülit tedavisi uygulamak zor değildir.

  • Koltuk altı bölgesi çok dar olmayan kıyafetler giyin. Sürtünme, iritasyona sebep olabilir.
  • Özellikle sıcak iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız, cildinizin nefes almasına izin veren kıyafetler seçin.
  • Yün gibi belirli materyallere karşı alerjiniz olmadığından emin olun.
  • Kıyafetlerinizi hassas ciltler için uygun olan deterjanlarla yıkayın. Herhangi bir yumuşatıcı kullanmaktan kaçının.

2. İritasyonun (tahrişin) sebebinin tıraş olup olmadığını öğrenmek için koltuk altını tıraş etmeyi bırakın. Tıraş olmak kıl foliküllerinin dönmesine ve hatta enfeksiyon olmasına neden olabilir. İsiliğin nedeni belli oluncaya kadar ağda yapmayı ya da tüy dökücü krem kullanmayı deneyin.

3. Cildinizi tahriş edebilecek deodorantlar, sabunlar ve pudralar kullanmayı bırakın. Deodorantlar genellikle alüminyum, çeşitli kokular, alkol ve paraben içerir. Bütün bu maddeler isiliği tetikleyebilir. Bu yöntemle kaşıntıyı ve kızarıklığı yok edebilirsiniz

  • Deneme yanılma yöntemleriyle temizlik ürünlerini test edin. Öncelikle kokusuz bir deodoranta geçiş yapın. Eğer bu isiliğin geçmesine neden olmazsa, başka bir, tercihen kokusuz, sabuna geçin. Eğer problem devam ederse bir doktorla görüşün.
  • Eğer deodorantınızın veya ter önleyici ürününüzün isiliğe neden olduğunu düşünüyorsanız bu tahriş etmeyen deodorantları gözden geçirin:
  • Potasyum Alum: Potasyum Alum kanama durdurucu ve antiseptik özelliklere sahip bir mineraldir. Terlemeyi önlemese de Potasyum alum ter kokusuna neden olan bakterilerin büyümesini engellemede etkilidir. Oldukça ucuza mağazalarda stick formunda bulabilirsiniz.
  • Karbonat: Sekiz çay kaşığı karbonatı bir miktar su ile karıştırın – karbonatı çözdürmeyin – ve karışımı koltuk altınıza sürün. Eğer dilerseniz, daha kuru hissetmek için bir miktar karbonatı ya da mısır nişastasını koltuk altınıza sürebilirsiniz.
  • Limon: Limonun içindeki sitrik asit de koltuk altındaki bakterileri öldürür. Bir dilim limon alın ve doğal bir deodorant olarak koltuk altınıza sürün. Ancak koltuk altınızı tıraş ettikten hemen sonra limon suyu kullanmadığınızdan emin olun.
  • İspirto: Bir sprey şişesinin içine izopropil alkol doldurun ve koltuk altınıza sıkın. Kokuyu tamamen kullanmamak daha güvenli olsa da güzel bir koku için, bir kaç damla lavanta ya da nane gibi bir esansiyel yağ kullanabilirsiniz.

4. Koltuk atlı enfeksiyonlarından kaçınmak için temizliğinize dikkat edin. Koltuk altı bölgesi karanlık ve nemli olduğundan dolayı bakteriler ve mantarlar için en iyi üreme yeridir. Koltuk altı isiliğinin nedeni kötü hijyene bağlanabilir ancak isiliğin direkt olarak ısıya maruz kalma, sürtünme ve alerjenlerle temastan dolayı olması daha yüksek bir olasılıktır.

5. Koltuk altı isiliğinin diğer nedenlerini gözden geçirin. Bu nedenlerdan bazıları, bazı yiyeceklere ve ilaçlara karşı alerji, zehirli duvar sarmaşığı ya da meşe alerjisi, sedef hastalığı gibi bir otoimmün hastalıklarıdır. Su çiçeği ve nezle gibi virüsler de isiliğe neden olabilir. Eğer koltuk altı isiliğin bu nedenlerden dolayı olabileceğini düşünüyorsanız bir doktorla görüşün.