Kış aylarında hangi cins köpeklerin kış şartlarına daha hassas olduğunu öğrenmek ve ona göre önlemler almak istiyorsanız, bakımını en sağlıklı biçimde gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edin.

Bölüm 1: Hangi köpeklerin kış şartlarına karşı daha hassas olduğunu öğrenmek

Genellikle kısa tüylü olan köpek ırkları uzun tüylü köpek ırklarına göre kışa karşı daha hassastır. Yine aynı şekilde kısa bacaklı olan ırklar uzun bacaklı ırklara göre kış şartlarına daha dayanıksızdır. Aslında doğa ırklarına göre köpeklerin yaşadığı yerler organize edilmiştir. Fakat günümüzde evcilleştirmenin hızla yaygınlaştığını göz önüne alırsak tüyü kısa olan köpek ırklarını çok uzun süre dışarıda bırakmamanız gerekmektedir. Aynı şekilde uzun tüylü köpek ırklarını ise uzun süre sıcakta bırakmayın. Yine yağı fazla olan köpekler az olanlara göre kış şartlarına daha dayanıklıdırlar. Ama ırkı ne olursa olsun yavru köpekleri asla dışarda bırakmayın. Çünkü kış şartlarından en çok olumsuz etkilenen yavru köpeklerdir.

Bölüm 2: Kış aylarında köpeklerin günlük bakımının nasıl yapıldığını öğrenmek

Yazın bir Husky cinsi köpek nasıl ki problem yaşıyorsa kısa tüylü köpekler de kışın aynı derece problem yaşar. Bir Husky cinsi köpek kışın dışarda saatlerce oynayabilir ve sıcağı sevmezler. Ama kısa tüylü ırktan köpekleri uzun süre dışarda bırakmayın. Islanan köpekler kış aylarında çok kısa süreli de olsa dışarıda bırakırsanız kulak ve parmak uçlarında hücre ölümleriyle karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla ıslanmış köpeklerin eve götürülüp kurutulması gerekir. Uzun tüylü köpeklerin de aynı şekilde tüyleri arasında kar birikmeleri olacaktır. Bu kar birikmelerini eğer temizleyip kurutmazsanız hücre ölümleriyle karşılaşabilirsiniz. Kulak bölgesinin özellikle kurutulması gerekir.

Bölüm 3: Kış aylarında köpeğin yuvasında ne tür değişiklikler yapıldığını kavramak

Kış aylarında dışarda olan köpeğinizin yuvasında mutlaka değişiklikler yapmalısınız. Kulübe içerisine kesinlikle yağmur veya kar girmesine izin vermeyin. Barınağın girişi rüzgarın ters yönüne doğru olması gerekir. Kış ayın özellikle köpeğinizin suyunun donmamasına özen gösterin. Köpeğinizin sağlıklı kalabilmesi için en mükemmel çözüm barınağın zeminiyle birlikte izolasyon yapılmasıdır. Bu köpeğinizi yazın ve kışın olumsuz etkilerinden koruyacak ve hastalığa yakalanmasını engelleyecektir. Strafor ile barınağı izole edin. Ve bakteri ürememesi için strafor altına mutlaka ahşap bir yalıtımla barınağı destekleyin. Evin içinde yaşayan köpeklerde ise çok fazla içeri-dışarı yapmasına izin verilmemeli. Hava değişim köpeğinizi olumsuz biçimde etkileyecektir. Kendi vücut ısıları yeterli olacağından eviniz çok soğuk değil ise bir ısıtıcıya gerek yoktur. Köpeğinizin ciddi bir enfeksiyonu varsa yanına ısıtıcı koymanız son derece zarar vericidir.

Bölüm 4: Kış aylarında köpeğin beslenmesinde nelere dikkat edildiğini öğrenmek

Özellikle dışarda yaşayan köpeklerin vücutlarının metabolizması kış hava şartlarına göre vücut ısılarını ayarlamak için yoğun bir enerji harcamaktadır. Bu enerjinin köpeğe besinle kazandırılması gerekmektedir. Kışın besinlerini daha çok artırabilirsiniz. Oyunu seven bir köpeğiniz varsa ve sürekli aktifse öğün sayısını artırmanızda hiçbir sakınca yoktur. Gıdanın yanında suyunda kesinlikle artırılması gerekir. Kışın köpeğinizin suya ihtiyacı olmadığını zannetmeyin. Kışın da mutlaka su ihtiyaçlarını besin miktarlarına göre ayarlayın. Kışın sular donduğu için köpeğinizin su bulması zorlaşacağından su ihtiyaçlarını mutlaka karşılayın.

Bölüm 5: Kış aylarında köpeklerde ne tür sorunlar yaşanabileceğini öğrenmek

Kış aylarında genellikle dışarda kalan, yaşlı ve yavru köpeklerde daha sık sağlık sorunları yaşanmaktadır. Dışarda yaşayan köpeklerinizin barınak izolasyonunu mutlaka yapın. Soğuk havalarda uç organeller beslenemediğinden parmak ve kulak uçlarında hücre ölümleri gerçekleşebilir. Bu sokak hayvanları için de geçerlidir. Sokak hayvanlarına da bir barınak sağlamak insani bir görevdir. Kış aylarında köpek ırklarında karşılaşılan bir diğer problem ise gribal ve bulaşıcı enfeksiyonlardır. Enfeksiyona yakalanan köpekleri diğer köpeklerle çok fazla bir arada tutmamanız gerekmektedir. Köpeğinizi soğuk havalarda özellikle sokak köpekleriyle bir arada uzun süre tutmayın. Sokak köpekleri bağışıklık sistemleri daha iyi olduğu için enfeksiyonları kısa sürede atabilmektedirler. Çünkü sürekli dışarda oldukları için genellikle çok ciddi boyutta hastalanmazlar.

Bölüm 6: Kış aylarında köpeğinizi gezdirirken nelere dikkat edildiğini kavramak

Uzun tüylü ırktan köpeklerinizi uzun süre dışarı bırakabilirsiniz ve gezdirebilirsiniz. Fakat gezdirirken buzlu yollarda kesinlikle yürütmeyin. Çünkü bu buzlar patilerine çok ciddi zararlar verebilir. Hücre ölümleri gerçekleşebilir. Evde yaşayan köpeğinizi çok fazla dışarda tutmanız önerilmez. Fakat köpeğinizin cinsi dışarda yaşayan ve soğuğu seven köpek cinslerindense yine eve geldiklerinde bakımlarının yapılması koşuluyla uzun süreli dışarda gezdirebilir ve oynayabilirsiniz. Evde yaşayan köpeklerinizin patilerini kış aylarında korumak için dalgıç giysilerinin malzemesinden yapılan patiklerden kullanabilirseniz hastalanma ihtimallerini daha da minimuma indirmiş olursunuz. Dışarı çıkarırken kısa tüylü ise köpeğiniz mutlaka köpekler için üretilen giysiler giydirin. Böylece kış aylarını sağlıklı bir şekilde atlatmış olacaksınız.