Kendi işinizi kurmaya karar verip yola çıktığınızda sektörel rekabetler, mesleki yetkinlikler ve devlete olan sorumluluklarınızı planladıktan sonra sermaye bulma aşaması ile karşı karşıya kalırsınız. Kendi işinizi kurarken kendi sermayelerinizin yanı sıra devlet destekli sermayeleri ve özel şirketlerin girişimci yatırımlarını göz önünde bulunabilirsiniz.

Devlet Kaynaklı Sermayeler

KOSGEB: Devlet Kaynaklı Sermaye için KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın sağladığı eğitim, hibe ve kredi imkanları işinize yarayabilir. İşinizi kurmaya karar verdiğinizde KOSGEB’in desteklediği sektörleri internet sitesi üzerinden sık sık inceleyerek kendi işinize uygun olanlara başvurabilirsiniz. Girişimcilik, kurs ve destek programlarına başvurarak işletmecilik ile ilgili bir ön eğitimden geçmeli ve bu süre zarfında işinizi kurmanız için hibe desteklerine açık olmalısınız.

Kalkınma Ajansları: Devlet Kaynaklı Sermaye için Kalkınma Ajanslarına başvurmak da mantıklı bir seçenektir. Kalkınma Ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonluğunda, bölgesel olarak ekonomik kalkınmayı sağlama amacıyla kurulmuştur. Bu açıdan bölgesel olarak sektörel gerekliliğe göre destek verilen alanlarda sermaye sağlanmaktadır. Kalkınma Ajanslarının duyurularını takip ederek, destek programlarına başvurabilirsiniz.

TÜBİTAK: Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyindeki girişimciler için ise TÜBİTAK, Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimcileri Destekleme Programı (TEKNOgirişim) bulunmaktadır. Bu program ile 1 yıllık süreyi kapsamak üzere en fazla 100.000 TL olarak destek hibesi veriliyor. Kurmayı planladığınız iş taslağıyla bu programa başvurarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Özel Şirketler

Devlet Kaynaklı sermayelere ek olarak, özel şirketlerin sağladığı destekler de bulunmaktadır. Bazı şirketler eğitim ve fikirlerinizi geliştirmek için maddi olanaklar sağlamaktadır. İş kuracağınız sektör ile ilgili araştırma yaparak ve bu sektörün öncüsü şirketleri araştırarak da girişimciliği destekleme programlarını inceleyerek iş kanallarınızı güçlendirebilirsiniz.