Hindistan cevizi yağı saçın içine tamamen girebilir ve bu yüzden ısıdan, kimyasallardan ve aşırı kuruluktan zarar gören saçı onarmada çok etkilidir. İhtiyacınıza göre siz de duştan önce ve sonra ya da saç maskesi olarak hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Saç bakımı için hindistan cevizi yağı son derece etkilidir.

Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Bakımı

1. Arıtılmış ya da arıtılmamış hindistan cevizi yağı arasında seçim yapın. Saç bakımında hangi hindistan cevizi yağını kullanacağınız bir fark teşkil etmez. İsterseniz yemekler için üretilmiş isterseniz özellikle saç bakımı için üretilmiş hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz fakat alırken yağın kalitesine dikkat etmelisiniz. “Virgin”, “Extra-virgin” etiketli hindistan cevizi yağları da arıtılmamış yağ demektir. Bu etiketli yağlara hiçbir kimyasal katılmamıştır. Gerçekten kaliteli bir hindistan cevizi yağı sıvıyken temiz, katıyken ise berrak yani lekesiz görünmelidir. Satın alırken görüntüsüne dikkat etmeniz önerilir.

  • Arıtılmış hindistan cevizi yağları ise birçok işlemden geçmiş yağlardır. Bu yağların kaliteli ve düşük kaliteli örnekleri vardır fakat bu yağlarda en iyisini bulmak için markaları araştırmak gerekir. Bu yağların kokusu daha yumuşaktır.

  1. Yağın içindekileri anlamak için etiketini okuyun. Hindistan cevizi yağı birçok farklı yöntemle çıkartılabilir. Bu yöntemlere göre bir yağ seçmek biraz ileri düzey bir bilgidir ve isterseniz önemsemeyebilirsiniz.
  • Santrifüj yağlar daha yumuşak bir kokuya sahiptirler ve saça daha az zarar verirler.
  • Ekspeller basırıcıyla ya da soğuk batırıcıyla hazırlanan hindistan cevizi yağlarının ağır ve keskin kokuları vardır. Düşük kaliteli bu tip yağlar ısıdan dolayı zarar görmüş olabilir, bu yüzden yanık kokabilirler.
  • DME ile hazırlanan yağlar ise yüksek kaliteli yağlardır ve hindistan cevizi çiftçileri tarafından hazırlanırlar. Bu çeşit yağları bulmak zordur.

3. Hindistan cevizi yağını eritin. Arıtılmamış hindistan cevizi yağları 24 derecede erimektedir. Bu yüzden genellikle sıvı halde bulunmaktadır fakat size yeterince sıvı gelmiyorsa ve eritmek istiyorsanız 2-3 yemek kaşığı yağı kasenin içine koyun, bu kaseyi de daha geniş bir tencerenin içine yerleştirerek kase dışında kalan tencerenin içine sıcak su dökün. Su kasenin yarısına gelmeden hindistan cevizi erimiş olacaktır. Hindistan cevizi yağını mikrodalgaya koymayın. Yağı mikrodalgada eritmek yağa bir zarar vermeyecektir ya da etkisini azaltmayacaktır fakat yağı çok ısıtarak kullanamayacak duruma getirebilirsiniz.

4. Hindistan cevizi yağı ile saçınızı tarayın. Saçınızdaki karışıklıklar yağı sürmenizi ve yaymanızı zorlaştıracaktır.

Hindistan Cevizi Yağını Saça Uygulama

1. Duş öncesi kullanım için yağı saçınıza masaj yaparak uygulayın. Hindistan cevizi yağı sudan, taraktan ya da ısıdan gelen zararları tedavi eder. Bol miktardaki yağı saçlarınızın diplerine masaj yaparak uygulayın ve sonrasında saçlarınızın uçlarına doğru sürün. Bu işlemden sonra saçınızı normal bir şekilde yıkayın ve nemlendirin.

  • Zarar görmüş saçınızı iyileştirebilmek için yağı yarım saat ile bir saat arasında saçta bekletin. Bu süre boyunca saçınıza bir poşet ya da duş bonesi takabilirsiniz, böylece yağın saçtan damlamasını önlemiş olursunuz.
  • Her ne kadar saçınız hindistan cevizi yağından sonra daha güçlü ve dayanıklı olsa da yine de bu durum asla zarar görmeyecek anlamına gelmez. Bu yüzden saçınıza aşırı ısı uygulamaktan (fön, düzleştirici vs.) ve çok sık taramaktan kaçının.

2. Yıkanmayan hindistan cevizi yağı saçın parlamasını sağlar, karışmasını ve elektriklenmesini önler. Bezelye büyüklüğünde yağı elinize alın ve saçlarınızın uçlarına sürün. Saçlarınızın orta kısmına da bir miktar yağ sürebilirsiniz fakat diplerine sürmemeye dikkat edin. Eğer yağın yetmediğini düşünüyorsanız biraz daha sürebilirsiniz fakat çok yağ sürmeniz saçınızın kirli gözükmesini sağlayacaktır.

  • Yağı bu şekilde uygulamanız kimyasallardan ve ısıdan dolayı zarar görmüş saçın iyileşmesine yardımcı olacaktır.
  • Kıvırcık saça sahipseniz bu teknik saçlarınızın kıvırcıklarının biraz da olsa açılmasına neden olacaktır fakat bu kalıcı bir durum değildir.

3. Hindistan cevizi yağı saçı güçlendirir ve parlamasını sağlar. Yoğun bir hindistan cevizi yağı terapisi kuru ve zarar görmüş saçın iyileşmesini sağlar. Haftada bir kere ya da ne sıklıkla yapmak isterseniz saçınıza hindistan cevizi yağı uygulayarak etkili bir terapi uygulamış olursunuz. Önce yağı elinize ya da bir tarağa dökün sonra saçınıza masaj yaparak uygulayın, kuru bölgelerde yoğunlaşmaya özen gösterin. Eğer uzun ya da gür saçlara sahipseniz saçınızı parçalara ayırarak uygulayabilirsiniz.

4. Saçınızı toplayın. Yoğun bir uygulamadan sonra saçınızı bağlayın ve başınıza duş bonesi takın ya da poşet sarın.

5. Yağı saçlarınızda 1-8 saat bekletin. Hindistan cevizi yağı saçlarınız için en faydalı yağlardan biridir. Saçınız 1 saat içinde yağın %15’ini emecektir. Eğer saçlarınız gerçekten çok zarar görmüşse yağı saçınızda 6 saat tutarak emilimi %25’e kadar arttırabilirsiniz.

6. Saçınızı yıkayın. Yoğun bir hindistan cevizi yağı bakımından sonra saçınızı iki defa yıkayın ve nemlendirici saç kremi kullanın. Emilen hindistan cevizi yağı saçınızın iç kısımlarında kalacak ve saçınızı zarar görmekten koruyacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Diplerini Güçlendirme

1. Saç derisi enfeksiyonları için hindistan cevizi yağı kullanın. Hindistan cevizi yağı dermatofit denilen saç derisi enfeksiyonlarını iyileştirmede çok etkilidir. Kabarık saç derisi, derideki apseler ve saç dökülmeleri saç derisi enfeksiyonlarının belirtileridir. Ciddi bir rahatsızlığı kendi başınıza tedavi etmeden önce mutlaka bir doktora danışın.

2. Saç bitlerine hindistan cevizli ve anasonlu spreyler sıkın. Eğer saçınızda bit varsa ve bit ilaçları yetersiz kaldıysa hindistan cevizli ve anasonlu spreyler işinize yarayabilir. Fakat her zamanki gibi öncesinde doktora başvurmanız daha faydalı olacaktır.

3. Kepek problemini çözmek için hindistan cevizi yağı kullanmaktan kaçının. Her ne kadar bazen kepek problemine hindistan cevizi yağının iyi geldiği söylense de bu kötü bir fikirdir. Kepek çoğunlukla saç derisindeki saçın doğal yağlarından beslenen mantarlar yüzünden oluşur. Böyle bir durumda daha fazla yağ sürmeniz mantarın beslenmesini sağlayacaktır. Bunun yerine mineral yağları ya da başka tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.