Kedi mamalarını seçerken kediniz yavru mu, yetişkin mi, kısır mı, hamile mi yoksa emziren bir kedi mi tüm bunları göz önünde bulundurarak hazır kedi mamaları arasında bir seçim yapmanız gerekir. Islak kedi maması ve kuru kedi maması arasında hangisinin daha iyi olduğunu savunan farklı görüşler vardır. Islak kedi maması kuru kedi mamasına göre daha doğru bir beslenme şeklidir demek yanlıştır. Kedi mamalarını kedinizin durumuna göre ve kedinizi beslerken vereceğiniz mamanın besin miktarı ve besin türüne göre sizi ilgilendirdiği bir gerçektir. Peki kedinize hazır mamayı nasıl seçeceksiniz? Hamile kediye kedi maması nasıl seçilir, ya da yavru kedilere kedi maması nasıl seçilir, işte size altın öneriler:

Kedinize En Doğru Kedi Mamasını Seçmenin Püf Noktaları

1. Yavru kedileri en az %20-%30 protein oranı bulunan kedi mamaları ile besleyin. Kedi mamalarının üzerinde yavru kediler ve yetişkin kediler için ayrı ayrı hazırlanmış hazır paket mamaları direk satın almanız pek de yeterli değildir. Yavru kedi mamaları içerisinde protein oranı yüksek olan markaları tercih etmeye öncelik verin. Kedinizin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli tüm aminoasitleri beslenmesinden elde edeceğini atlamayın. Yetişkin kediler için kedi maması seçerken protein oranı %15- %20 arası olmalıdır. Hamile kediler için de yavru kedi mamalarını kullanmanız da fayda var. Hamile kedinize içerisinde bir kedi daha büyümeye çalıştığından protein desteğini fazla tutmalı protein miktarı %25 in altına düşen hazır mamaları tüketmelisiniz.

2. Hazır kedi mamalarının “içerisindekiler” bölümünü dikkatle inceleyin. Yüksek kaliteli kedi mamalarının sindirim kolaylığı %80 civarındadır. Piyasada bulunan sindirim kolaylığı en zor kedi mamaları %60 civarında seyretmektedir. Uzmanlara göre hazır kedi mamalarını satın alırken kedinizin neyi sindirip sindiremeyeceğini bilmeniz gerektiğidir.

  • Kedi mamasının içerisindekiler kısmında yumurta, tavuk ya da kuzu görürseniz iyi bir gıda kaynağı sahip mama ile karşı karşıya olduğunuzu bilin.
  • Kedi mamasının içerisinde yan ürün olarak tavuk ya da et görürseniz, bu kedinizi beslemeniz gereken ilk 5 bileşen listesine girmeyeceğinden kedi mamasını olduğu gibi rafa geri koyabilirsiniz. Et, tavuk ya da kuzu kaynağı yerine yanına yan ürünleri olan tavuk ya da etlerin kemik unları ve tahıllarla dolu hazırlanan mamalar kedinizin şişmanlayıp şişmesine, iyi beslenmesine yardımcı olmayacaktır.
  • Protein kaynağı olarak yumurta, tavuk ya da kuzu eti tavsiye edilir. Kimi hazır mamalarının janjanlı ambalajları ve ülkenizde popüler olması onu iyi bir kedi maması yapmaz. Sizin beslediğiniz kedinizin yavruluk ve yaşlılık zamanlarında kırmızı et gibi güçlü proteinleri kedinizin sindiremeyeceğini bilmeniz gerekir.

3. Kedi mamasının karbonhidrat miktarını dikkatlice inceleyin. Veterineriniz aksini önermediği müddetçe satın alacağınız kedi mamasının protein miktarının yüksek, karbonhidrat miktarının düşük olması gerekir. Kedinizin beslenmesi için tüketmesi gereken karbonhidrat yediği besinlerin %5 ini oluşturmalıdır. Daha fazlası kedinizin yalnızca şişmanlamasını sağlar.

4. Kedi mamalarını lifli seçmeye özen gösterin. Kedinizin beslenmesine yardımcı olmak için lifli kolay sindirilebilen gıdalar seçmeniz gerekir. Islak kedi mamaları, kuru kedi mamalarına nazaran daha lifli ve kolay sindirilebilen özelliklere sahiptir ancak obez kediler için kuru mama daha çok önerilir. Kediniz yalnızca ıslak mamayla beslendiğinde ishal olma ihtimali ile karşı karşıya gelir. Haliyle kuru ve ıslak mamaların lif oranlarını ayarlamalı ve gerektiğinde kabızlık durumunun da önüne geçmelisiniz. Ayrıca vitaminler ile zenginleştirilen kedi mamalarının da sindirimi kolaylaştırdığı ve beslenmeyi güçlendirdiğini bilin.

5. Kedinizin beslenme tercihini bilin. Yavru kedilerde daha kolay tespit edebileceğiniz bu durumu gözlemlemeniz de fayda var. Bir çok kedi mamasını kediniz üzerinde deneyerek neyle beslenmeye daha yatkın olduğunu tespit edebilirsiniz. Kedinize belli bir boyutta besleneceği mamayı seçme şansı sunabilirsiniz. Kimi kediler hiçbir şekilde tavuk yemezken, kimi kediler sanılanın aksine balık yemez. Haliyle kedinizi doğru ürünler seçerek ne yemek istediği konusunda bir deneme sürecine tabi tutarak farklı çeşitler deneyebilirsiniz.

İpuçları ve Uyarılar

  • Kimi hükümetler de kedi mamalarının üzerinde “tam ve dengeli” beslenmeyi onaylayan bir ibare konulması zorunludur. Aksi takdirde kedi mamasının güvenilirliğinden şüphe edilir. Satın alacağınız kedi mamasının da onaylandığından ve test edildiğinden emin olun.
  • Kedi mamaları hazırlanış yönleri ile ve içerisindeki besin seçimleri ile belli başlı kedileri hedef alırlar, örneğin sindirim problemi yaşayan kediler, obez kediler, büyümek zorunda olan yavru kediler… Kedi mamaları bir sorunu çözmek için bir formülasyona sokulur ve size o şekilde sunulur. Veteriner Hekimler Birliği üyelerinin çoğu, kedi mamalarının su miktarlarının fazla ve doğada bulunan besinlerle eş değerde hazırlanması taraftarıdır. Islak ve konserve kedi mamalarını kuru mamalara göre daha çok önermelerinin sebebi budur.
  • Evde ya da bahçede yetiştirilen bir kedinin, sokakta beslenen bir kediden bir farkının olmaması gerektiğini savunan uzmanlar, özellikle ev kedileri için fazla kedi maması vermeyi doğru bulmamaktadır. Kediler vahşi doğa koşullarında hayatta kalarak günümüze kadar gelebilen bir neslin hayvanlarıdır ve haliyle etçilliğini dengelerken kedilerin doğasını kaybettirmemeleri önerilir.
  • Bütçeniz kedinize iyi ve yüksek kalitede kedi mamaları almayı uygun görmüyorsa, kendi beslenme alışkanlıklarınıza uygun bir yeme programı ile kendi yiyeceklerinizi kedileriniz ile paylaşabilirsiniz. Örneğin kuru mama satın alarak, haftanın belirli günlerinde son derece ekonomik ve ucuz olan ciğer ile evde ıslak mama hazırlayabilirsiniz.