Gebelikte(Hamilelikte) en sık karşılaşılan sıkıntılardan biri de kaşıntıdır ve bu durum normal bir durumdur. Git gide büyüyen bir karın ve büyüyen göğüslerle birlikte ciltte de ister istemez bir gerginlik oluşmaya başlar. Bunun yanında bu kaşıntılar gebelik olmadan önce kaşıntı yapan herhangi bir durum gebelik olduğu döneme rast gelmiş olabilir.Hamilelikte kaşıntının kaynağının her neyden olduğunu düşünüyorsanız düşünün bu konudaki kararı doktora bırakmalısınız. Genel olarak bakılacak olursa hamilelikte kaşıntılar neden olabilir?Hamilelikte yaşanan kaşıntılar direk gebelikle bağlantılı olabileceği gibi gebelik dışı sebeplerden dolayıda olabilir. Bundan iki başlık atında bunlara bakacak olursa:

Kaşıntı Sebebi  Hamile Olmanız mı Değil mi?

  • Alerjik durumlar. Genel olarak kaşıntı sorunlarına bakıldığında alerjik durumlar ön plana çıkmaktadır. Mevsimsel alerji,ilaç alerjisi, gıda alerjisi vb. bu anlamda görülen alerji çeşitleridir. Alerjik durumlar gebelikte çok sık görülmese de anne adaylarında görülen ve kaşıntılar sonucunda cilt dökülmesi gibi durumlar akla ilk olarak bunu getirmektedir.
  • Sinek sokması, uyuz ve bitlenme gibi durumlarda cilt kaşıntısına sebep olabilir. Uyuz olmuşsanız eğer karın bölgenizde bir kaşıntı başlar ve karın cildinizde bu hastalığın belirtisi olan cilt lezyonları oluşur. Uyuz hastalığının tedavisinde doktor kontrolünde olmak kaydıyla parazite etkili maddeler içeren losyonlar kullanılabilir. Bitlenme durumu ise genital bölgedeki kıllarda veya saçlarda kaşıntı olmasıyla birlikte şüphelenilmesi gereken bir durumdur. Doktor önerisine göre losyonlar veya şampuanlar kullanılabilir.
  • Hamilelikteki kaşıntılar da en çok görülen durum genital mantar enfeksiyonlarıdır. Vajinada şişme, kaşıntı, kızarıklık, haddinden fazla akıntı, yeşil renkte bir akıntı olması durumunda bu mantar enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz.
  • Egzama gibi durumlar kaşıntıya sebep olabilmektedir.

Hamilelerdeki Kaşıntı Sebepleri

  • Varisler de bilindiği üzere kaşıntıya sebep olmaktadır. Hamilelik sürecinde anne adayları hızlı bir şekilde kilo almaktadır. Bunun sonucunda bacaklarda varisler oluşabilir.
  • Östrojen hormonu artış gösterdiğinden ötürü bazı gebelerde avucun içinde kaşıntı ve kızarıklık yaşanabilmektedir.
  • Hamilelikte vücut tümden genişlemeye başladığından dolayı karın,bacaklar ve göğüslerde çatlaklar oluşacaktır. Çatlarlarla gerilen cilt anne adayının kaşıntılarına sebep olur. Bu sebepten kaynaklanan kaşıntıları önleme amaçlı susam yağı, zeytin yağı, badem yağı vb. kullanılabilir. Bu yağların kullanımı dışında doktor gözetiminde kaşıntıları giderici kremler alabilirsiniz.
  • Özellikle hamileliğin son kısımlarında hormonlar son noktaya(hamilelik kolestazı) ulaşmaktadır. Bunun akabinden kanda safra asitleri birikmeye başlar ve bu biriken asitler kaşıntı oluşmasına sebebiyet verir.
  • Bire bir hamilelikle bağlantılı olarak hormonların etkisiyle karaciğer değerlerinde değişmeler yaşanabilir. Bu durum hamileliğin bitmesine müteakip sona erer.