Gebe kalabilmeniz için yumurtlama dönemlerinizi bilmeli ve olgunlaşmış yumurtanız fallop tüpü etrafında döllenmek üzere ilerlerken sperm ile buluşmasını sağlamalısınız. Bir çok kadın gebe kalmak için yanlış zamanları tercih ettiğinden gebe kalmayı başaramaz. Gebe kalmanız için 1 ay içerisinde tahminen 7 günlük bir sürenir vardır. Yumurtanızı bu 7 gün içerisinde dölleme şansına sahipsiniz. Bu 7 günlük süre gebe kalma potansiyelinin en yüksek olduğu tarihtir. Peki gebe kalmak için yumurtlama hesabı nasıl yapılır, gebe kalmak için hangi dönemleri tercih etmelisiniz kendi periyotlarınıza göre yumurtanızı takip edin ve gebeliği yaşayın.

Gebe Kalmak için Takvim Yöntemi

1. Adet döngünüzü (regl döngünüzü) izleyin. Regl olduğunuz tarihleri bilmeniz gebe kalmanız için yeterli değildir ancak bu bilgilere de ihtiyacınız vardır ve gebe kalmak için şansınızı arttırıcı bir rol oynar. Bir takvim edinin ve regl olduğunuz tarihleri işaretleyin. Mobil uygulamalarda da regl dönemlerinizi takip edebileceğiniz uygulamalar vardır, bunlardan da rahatlıkla faydalanabilirsiniz. Regliniz normal şartlarda 28 gün seyrinde bir periyotta ilerler.

  • Regl olduğunuz günü takvimde işaretleyin. Her reglin bittiği son gün, diğer regl periyotunuzun başladığı güne denk gelir.
  • 8 ile 12 gün sonrası yeni regl döngünüzün başlama tarihidir. Takvim yöntemi ile regl tarihlerinizi düzenli olarak not etme alışkanlığı edinmeniz yalnızca gebe kalmanızı değil uzun dönemde reglin takibi ile varsa ortaya çıkabilecek başka kadınsal rahatsızlıkların da sebebinin tespit edilmesine faydalıdır.

2. Regl dönemlerinizin grafiğini oluşturun. Takviminiz dışında iki sütundan oluşan bir çizelge hazırlayın. “Reglin başladığı gün”, “Reglin bittiği gün” ve reglin bittiği gün ile yeni reglin başladığı gün arasındaki gün sayısını da not ederek oluşturduğunuz çizelgeler ile gebe kalma şansınızı arttırırsınız. İki ay arasındaki regl olma dönemlerini takip etmek son derece önemlidir. Hamile kalmayı planladığınız dönemde regl dönemlerinin bozulmaması için şehir değiştirme, ekstra spor aktivitelerinden uzak durun. Bedenin alışılageldik habitatını bozduğunuz da vücudun regl periyodu bozularak gecikmelere uğrayabilirsiniz.

3. Yumurtlama döneminizi hesaplamak için hazırladığınız takvim ve çizelgeyi kullanın. Her kadın için farklı günlerde oluşan takvimin yanı sıra yin her kadının regl döneminin sürme süresi de farklılık gösterir. Kimi kadın regl dönemini 10 gün yaşarken kimi kadın 5 gün yaşar. Regl süresini iklim değişiklikleri ve yeme alışkanlıklarının da değişmesi etkilediği düşünüldüğünde yumurtlamak için yapmanız gereken kendi oluşturduğunuz çizelgeye sadık kalmaktan geçer.

  • Gebe kalmak için doğru yumurtlama dönemini tespit etmek için ilk yöntem, regl olduğunuz tarihten 18 çıkarmaktır. Örneğin 26 mayıs günü regl olduğunuz ilk gün, (26-18) = 8, yani mayıs ayının 8. Günü gebe kalmak içi ideal döneminize denk gelmektedir. Regl tarihlerinizi not ederek aşağı yukarı hangi tarihte regl olacağınızı bildiğinizden gebe kalmak için doğru günü öngörebilirsiniz.
  • Gebe kalmak için yumurtlama dönemini hesaplama da ikinci yöntem, reglinizin bittiği günden 11 çıkarmaktır. Örneğin mayısın 10 unda regl döneminiz bitti. (10-11) = -1 Geçirdiğiniz ay boyunca ağustosun 1. Gününe kadar gebe kalmak için en verimli dönemi geçireceksiniz. Bu periyotta regl olmayabilirsiniz, regl olursanız zaten hamile kalma şansınız tamamen ortadan kalkar, yani başta verilen örneği hatırlayacak olursak Mayıs 8- Ağustos 1 arası regl döneminiz dışında gebe kalmak için en verimli dönemdir.