Güneşin altında uzun bir süre kalıp, ultraviyole ışınlarına maruz kalmak güneş yanığının yaşanmasına sebep olabilmektedir. Sıcakların yüksek olması sebebiyle güneşte yanığı geçirenler evde tedavi yollarını ayırmaya başladı. Peki güneş yanışı nasıl geçer? Yoğurt güneş yanığına iyi gelir mi? Siz de benzer bir yanık yaşadıysanız güneş yanığını tedavi etmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Güneş Yanığı Acısını Azaltmak

1. Soğuk bir banyo yapın veya ılık bir duş alın. Suyun sıcaklık derecesini çok akıllıca seçin ve ılıklık seviyesini bozmayın ne çok soğuk ne de çok sıcak bir ısı seviyesini ayarlamaya çalışın. 15-20 dakikalığına da olsa bu biçimde acılarınızdan kurtulabilirsiniz. Duş yapmayı tercih edecekseniz suyun çok şiddetli bir biçimde akıp derinizi tahriş etmesini önlemelisiniz. Havlu veya saç kurutma makinesi vasıtasıyla bedeninizi kurutun. Bu işlemi yaparken de çok nazik bir biçimde davranmanız gerekmektedir. Aksi takdirde cildinizin çok daha kötü bir biçimde tahriş olmasına neden olursunuz.

  • Duş jeli veya sabun gibi duş alırken kullandığınız temizleyici ürünlerden kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Bu tip materyaller güneş yanıklarınızın acısının çok daha kötü bir biçimde hissedilmesine ve hassas olan cildin daha da zarar görmesine neden olabilmektedir.
  • Güneş yanığı nedeniyle teniniz su toplamaya başlıyorsa duş almak yerine banyo yapmayı tercih edin. Duşun şiddetli su akımı nedeni ile su kabarcıklarınızı patlatabilir ve enfeksiyona davetiye çıkarabilirsiniz.

2. Soğuk su kompresi uygulayın. Temiz bir havluyu soğuk suya batırın. Fazla suyu aldıktan sonra bezi yanıkların üzerinde narin bir biçimde gezdirmeye başlayın. Bu uygulamayı 20 dakika boyunca devam ettirin ardından vücut ısınız vasıtası ile soğukluğunu yitirmiş olan bezi yeniden soğuk su ile ıslatın ve uygulamaya devam edin.

3. Ağrı kesici için. Ağrı kesici içmek ağrılarınızın azalmasını sağlarken bir yandan da yaralarınızın iltihaplanmasının önüne geçebilir. Bu amaç ile aspirini rahat bir biçimde kullanabilirsiniz. Çocukların aspirin içmemesi gerektiğini de aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Yetişkinler için tasarlanmış olan bu ilaç yerine çocukların özellikleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış olan ilaçları tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

4. Topikal ağrı kesici kullanın. Güneş yanığı nedeni ile kaşınan ve kırmızı renge bürünmüş olan bölgeleriniz üzerinde kullanabileceğiniz sprey formundaki ağrı kesiciler eczanelerde yaygın bir biçimde satışa sunulmaktadır. Bu spreylerin içerisinde ağrınızı dindirecek maddeler bulunmaktadır. Aklınızda bulunması gereken nokta ise ağrınızı kesecek olan maddelerin ayı zamanda güçlü alerjen olmasıdır. Bu alerjenlerden olumsuz yönde etkilenmek istemiyorsanız öncelikli olarak test yaptırmanız gerekmektedir. Bu alerji testini kendi kendinize de uygulayabilirsiniz teninizin bir kısmına hafif bir biçimde spreyi uygulayın ve ardından bekleyin alerjik reaksiyonlar bu bölgede kendini göstermeye başladıysa spreyleri kesinlikle kullanmayın.

  • Bu spreyler iki yaşından küçük olan çocuklar için kesinlikle uygun değildir. Bu spreylerin içerisinde metil salisilat bulunabilmektedir. Bu madde 12 yaşından küçük olan çocuklarda olumsuz etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Spreylerin içinde bulunan kapsaisin maddesi ise 8 yaşından küçük olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir.

5. Güneşten yanan bölgelerinizde ince kıyafetler kullanmaya özen göstermelisiniz. Güneş yanığın tedavi aşamasında bol bluzlar ve ince pantolonların giyilmesi sürecin iyi bir biçimde işlemesi ve acı çekmemeniz için elzem durumlardan bir tanesidir. Bol ve ince kıyafetler giyme gibi bir şansınız yoksa kullandığınız kıyafetlerin en azından pamuklu bir yapıya sahip olmasını sağlamanız gerekmektedir. Pamuklu kıyafetler cildinizin nefes almasını sağlar.

  • Yünden yapılmış olan ve dar kıyafetler güneş yanığı olan bölgelerin kaşınmasına neden olabilir. Hatta bu materyallerden yapılan ürünler teninizin sıcaklığının da üst seviyelere çıkmasını tetikleyebilir.

6. Kortizon içeren kremler kullanmayı aklınızda bulundurun. Kortizon içeren kremler steroidal yapıda olan bir tedaviyi size getirebilir. Bu kremlerin iltihap ve enfeksiyon riskini düşürdüğü söylenegelmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki bu kremlerin güneş yanıklarında gösterdikleri etkinin çok da yüksek olmadığı bilinmektedir. Bu yöntemi denemeye değer buluyorsanız mahallenizde bulunan bir marketten ya da eczaneden kısa bir süre içerisinde temin edebilirsiniz satın alımı gerçekleştirirken çok yüksek miktarlarda almamaya özen göstermelisiniz.

  • Çocuklarda bu tür kremler kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra kortizon içeren kremler yüze de sürülmemelidir. Eczacınızın görüşünü alarak bu konuda aklınızda bulunan soru işaretlerini yok edebilirsiniz.
  • Kortizon içeren kremlerin güneş yanığı karşıtı kremler olarak satılmadıklarının da altını çizmek gerekmektedir.

Güneş Yanığını Güneşten Korunmak ve Cildinizdeki Hasarın Artmasını Engellemek

1. Güneşe maruz kalma oranınızı en aza indirgeyin. Dışarı çıktığınız zaman gölge alanlarda dolaşmaya özen göstermeli ve güneş yanığı olmuş alanların yeniden güneşe maruz kalmaması için o bölgelerin üzerini örtecek kıyafetler giymeniz gerekmektedir.

2. Güneşten koruyucu içeriğe sahip olan krem kullanın. Dışarı çıkarken nereye giderseniz gidin an azından 30 faktörlü bir güneş koruma kremi kullanmanız gerekmektedir. Kremi her bir saatte bir tazeleyerek etkisini daha da artırma şansını elde edebilirsiniz. Terler veya su ile temasa geçerseniz kreminizi yeniden uygulamayı unutmamanız gerekmektedir.

3. Bol bol su için. Güneş yanıkları vücudunuzu susuz bırakabilir. Bu nedenle bolca su içerek vücudunuzda bulunan su dengesini korumanız da büyük bir önem arz etmektedir. Günde 8-10 bardak su tüketmek su kaybınızı dengelemek adına yeterli bir miktar olarak kabul edilebilir.

4. İyileşme süreci başladıktan sonra cildinize kokusuz ve aromasız bir nemlendirici uygulamaya başlayın. Artık vücudunuzda bir kırmızılık veya su toplamış kabarcıklar bulunmuyorsa nemlendirme sürecine geçmemek için bir sebebiniz kalmamış demektir. Cildinizi peelingden ve tahriş olmaktan korurken kokusuz ve hassas içerikli bir nemlendirici kullanabileceğinizi de unutmamanız gerekmektedir.