Davetiyeleriniz, konuklarınızın düğününüz için seçtiğiniz tarza ilk bakışları olacak. Davetiyelerinizin düğün gününüzü yansıttığından emin olun. Geleneksel davetiye yazılarını, ilham verici düğün mesajlarını kullanabilir ya da isterseniz kendi yazınızı yazabilirsiniz. Eğer bir sanat, edebiyat mezunu değilseniz ya da adab-ı muaşeret kurallarına hakim değilseniz kendi yazılarınızı yazmayın. Aksi takdirde insanlar bunu fark edecebilir ve içinden çıkamayacağınız bir durumla karşılaşabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, unutmayın ki davetiyeniz davetlilerinizle beraber kutlayacağınız bu özel günün neşesini yansıtsın.

Düğün Davetiyesi Alma Tüyoları

  1. Araştırmaya başlayın. Mağazaları gezin ve davetiyeleri inceleyin. İnternetteki küçük resimler bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir ancak sipariş vermek için yeterli değillerdir. Çoğu davetiye firması genellikle ücretsiz ya da küçük bir ücret karşılığında çeşitli örnekler gönderebilir.
  2. Davetiye göndereceğiniz arkadaşlarınızın ve ailenizin listesini yapın. Her çifte ve her aileye bir davetiye göndermeyi unutmayın ki çok fazla davetiye bastırmayın. Düğün davetiyesi ya da düğün ilanı yapmak tamamen sizin kararınız ya da isterseniz ikisini birden yapabilirsiniz. Eğer sadece düğün ilanı yapacaksanız 300-600 ilan göndermeye hazır olun. Paradan kısmak için az sayıda davetiye bastırmayın. Unutmayın ki (anneniniz bunu söylemek için çok kibar olsa da) davetiyeler için harcanan her para fazlasıyla geri dönecek. Ancak eğer çağırdığınız herkesin gelmesini bekliyorsanız, her bir kişinin hesabını tutmalısınız.
  3. Davetiyelerin basılmasının zaman aldığını unutmayın. (Bazen iki üç haftada basılabilirken bazen ise altı hafta kadar beklemeniz gerekebilir). Basılan davetiyeleri de ulaştırmanız ayrıca bir ya da iki hafta sürecektir. Aynı adresi 500 kere tekrar tekrar yazmak istemiyorsanız, geri dönüş yapılacak adresi de davetiyeye bastırın. Ayrıca zarfların üstüne her bir davetliye ayrı bir not yazacağınız için bir zaman dilimli ayırdığınızdan emin olun.
  4. Nişanlınızın anne ve babasının isimlerini tam olarak yazmayı öğrenin. Komik gelebilir ancak çoğu gelin ailelerin isminin yanlış yazılması, eksik yazılması gibi nedenlerden dolayı basımevine tekrar tekrar gitmek zorunda kalabiliyor.

Yazım Hatalarına Dikkat Edin

  1. Tekrar okuyun! Yazım ve basım yanlışı olmaması için en az iki kişiye davetiyeyi kontrol ettirin. Gördükçe alışıp yanlışları ve bilgi eksikliklerini göremeyebileceğinizden, kendinizi bu iki kişiden biri saymayın.
  2. Ayrıca bunları da öğrenin: Ailenizin isminin nasıl yazılmasını istediği (Sayın Yılmaz Ailesi ya da İclal ve İsmail Yılmaz), isimlerin tam yazılışı, düğün günü ve saati, düğün mekanı (adres, mekan numarası), kokteyl saati, yer ve tarihi
  3. Bir yazı tipi, rengi ve boyutu seçin. Sade yazı tiplerinin daha çok kelime kullanımına izin verdiğini unutmayın. Süslü yazı tipleri sadece büyük boyutlarda güzel gözükür. Eğer kesinlikle bu yazı tiplerinden birini kullanmak istiyorsanız, bir kaç yazı tipini berbaber kullanmayı deneyin. İsimleriniz için daha büyük ve süslü bir yazı tipi kullanırken, kalan yazıları daha sade ve küçük tutabilirsiniz. Bir yazı tipi seçerken ilk önce kendi adlarınızın baş harfinin o yazı tipinde nasıl göründüğüne bakın. Eğer ilk harfleri beğenirseniz, büyük bir ihtimalle davetiye tamamlandığında davetiyenizden memnun kalacaksınız. Eğer bir sanat mezunu değilseniz, bütün yazı tiplerini ya da yazıları kendi başınıza seçmeyin.
  4. Nasıl bir hediye istediğinize dair bir liste hazırlamayın. Bu oldukça kaba bir davranış olarak algılanacaktır. Onun yerine ailelerinizden laf arasında bundan bahsetmelerini isteyin. Eğer davetiyenize böyle bir liste eklemeniz gerekiyorsa, bunu doğru şekilde yapın. Hediye istediğiniz mağazanın kendi logosunun olduğu kağıtları kullanmayın. Onun yerine davetiyenizle eşleşen boş bir kart kullanın. Bir internet sitesi kullanmak, böyle bir kart hazırlamak istemeyen ama zorunda olanlar için uygun bir seçimdir. İçinde düğün yerlerinin haritasını, fotoğrafları, istek linklerini ve çiftin hatıralarını barındıran web bir sitesinin linkini bu kartın üzerine basabilirsiniz. Bu daha düşünceli bir hareket olacaktır.

Düğün Davetiyenizde Teşekkür Mesajını Unutmayın

  1. Davetiyelerinizi alırken teşekkür notlarını da alın. Nedeni gayet basit, öncelikle aileleriniz bu kartların da parasını davetiyelerle ödeyecek. Ayrıca bu kartları düğünden önce almayan gelinlerin çoğu daha sonra da almazlar. Ve hayır, bir kırtasiyeye gidip 500’lü boş teşekkür kartı alamazsınız. Çünkü genellikle bu kartlar 12’liden fazla satılmaz. Sadece düğün davetiyeleri satan yerler bu kadar çok teşekkür notu satarlar.
  2. Yanıt kartları kullanmayı düşünün. Sınırlı sayıda ve yemekli bir düğün planlıyorsanız, bu kartlara ihtiyacınız olacak. Matematiksel düşünün. Kişi başı yemek için belirli bir miktar ücret ödüyorsanız, doğru sayıda ücret ödemek sizi tassarruf ettirecek. Bu sayede kesinlikle daha doğru sayı vereceksiniz.
  3. Nerede yaşadığınızı ve davetlilerin nerede oturduğunu göz önünde bulundurun. Davetiyelerinizi en fazla ne kadar uzağa göndermeniz gerektiğine karar verin. Davetiyelerin çoğunu 6-10 hafta öncesinden gönderin. Eğer fazla zamanınız yoksa, bütün adresleri posta koduna göre dizin ve hepsini bu sıraya göre yollayın. Bütün davetiyeleri aynı gün içinde gönderin ve yine posta kodu sırasına göre dönüşleri kaydedin. Hem düğün hem de kokteyl için doğru davetli sayısına ihtiyacınız olacak.
  4. Hepsi olmasa da davetiye yaptırdığınız yerden bunları da almaya hazırlanın. Teşekkür kartları, davetiyeler ve zarflar, seremoni programları, dönüş kartları ve zarfları, oturma düzeni kartları, mekan haritası ve peçeteler.