Kış aylarında hareket alanlarımızın daralmasıyla bedenimizde oluşan genişlemeleri engellemek için iyi ve sağlıklı diyetler yapmalıyız. Bunu yaparken pek çok kez düşülen diyet yanlışları ile kilo vereyim derken kilo alma sıkıntıları da yaşayabiliyoruz. Doğru diyete dair dikkat edilecek 10 altın kural ile beslenme düzeninizi nasıl daha sağlıklı hale getirebilirsiniz?

Diyet Yapmanın 10 Doğru Yolu

  1. Atıştırmalıklar bulundurun! Kendinizi açlıktan gözü dönmüş bir hale geldikten sonra ilk gördüğünüz şeyleri yiyerek suçlu hisssediyorsanız diyetisyenlerin bu önerisini dikkate almalısınız. Arabanızda, çalışma ortamınızda, evinizde sizi tok tutacak atıştırmalıklar bulundurun. Kan şekerinizin ani düşmesine engel olacak ve açlık hissi konusunda beyninizi oyalayacaktır.

2. Her zaman planlayın. Yiyeceğiniz öğünlerin saati her zaman planlı olsun ve elbette ne yiyeceğiniz. Böylelikle yemekten önce ya da sonra küçük yürüyüşler ya da az süreli egzersizler yapabilecek zamanınız olur. Özellikle bir yere davetliyseniz, ne yiyeceğinizi bilemeyeceksinizdir. Aileniz ve dostlarınız bu konuda size destek olacaklardır, ne yiyeceğinizi onlara sorarak plan yapabileceğiniz gibi restorana gitmeniz halinde de menüyü kontrol etmeniz de ve yiyeceklerinizi planlamanız gerekir.

3. Limonlu sıcak su içerek güne başlayın. Uzmanlara göre geceden dinlenmiş bedene en yardımcı olacak içeceklerden biri de kuşkusuz limonlu sıcak su. Aç karna içeceğiniz bir bardak ılık su, vücudunuzdaki yağların yakımına yardımcı olacağı gibi metabolizmanızı da hızlandırır. Limon miktarı tamamen size kalmış ister suyun içine sıkarsınız isterseniz de dilim halinde içine bırakabilirsiniz. Aşırıya kaçılmaması burada önemli, zira limon sitrik asit içerdiğinden sabah sabah mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermeyin.

4.Her ısırığınızı not edin. Ağzınıza attığınız her lokmayı yazmalısınız. Bu bir açıdan planladığınız yeme programına ne derece uyduğunuzu görmenize yardımcı olacaktır hem de arada farkında olmadan yaptığınız kaçamaklardan vazgeçmenize yardımcı olacaktır. O an için aslında bedeninizin hiç de ihtiyacı olmayan aşırı kalorili abur cuburları yerken anlamasanız da akşamın da yahut hafta sonunda not defterine aldığınız not sayesinde ne yaptığınızı fark ederek tekrarlamanıza engelleyecektir.

5. Soru sormaktan ve özel istekler yapmaktan çekinmeyin. Gününün çoğunluğunu dışarıda geçirenler iyi bilir, dışarıda beslenmenin en kötü özelliklerinden biri de bulunduğunuz yemek yerlerinin menülerine razı olmaktır. Sık sık gittiğiniz ya da ilk defa gittiğiniz bir restorantta sipariş vereceğiniz ürünün içinde hangi yağ olduğu, ızgara olarak mı pişirilecek ya da haşlama mı olacak sormaktan çekinmeyin. Sorularınıza servis yapan kişiden aşçıya kadar herkes şaşırabilir ancak bu sizi yıldırmasın. Size sunulan tabağın içerisindeki öğünlerin miktarının değişmesini ya da alternatif olarak başka bir şey koyulup koyulamayacağını sipariş etmeden evvel danışabilirsiniz. Planınıza sadık kalmanızda herkesin desteğine ihtiyacınız var.

6. Mükemmelliyetçilikten vazgeçin. Planladınız. Hazırsınız. Başladınız. 3. Gün her şey yolunda. 17. Gün her şey mükemmel. 42. Gün kontrolünüzden çıktı her şey hiçbir planınızı gerçekleştiremediniz, acilen bir iş için hiç bilmediğiniz bir ülkeye seyahate gittiniz ve neyle besleneceğiniz hakkında hiçbir fikriniz yok! Mecburen ekibinizdeki arkadaşlarınıza eşlik ettiniz ve öyle beslendiniz. Tüm 42 günü çöpe atıp baştan başlamak gibi bir hataya düşmeyin. Bu konuda mükemmelliyetçi olmamanız oldukça mühim. Elinizde olmayan sebeplerden dolayı aksattığınız beslenme düzeniniz tüm planınızı alt üst etmedi. Kaldığınız yerden devam edin, yılmayın.

7. Ev yürüyüşleri yapın. Özellikle yemeklerden sonra en az 40 adım atmalısınız. Bunu ev hali içerisinde doğal olarak gerçekleştiriyor olabilirsiniz, bizim bahsettiğimiz bunu bilerek evi dolanmanız. Planınıza başlarken 40 adımla başlayın ve ilerleyen günlerde bunu arttırın. Dışarı çıkmak her seferinde zor gelebilir. Ancak özellikle akşam yemeklerinden sonra ev içerisinde atacağınız adımların sizin için ne kadar önemli olduğunu bilmelisiniz. Uyku öncesinde yakacağınız kaloriler de sizin sırrınız olsun!

**8. Porsiyonları küçültün. **Göz doyunca mide de doyar fikrinden sıyrılıp porsiyonlarınızı kontrol altına almanız en önemli olan. Bir kepçe fazla çorbadan, bir tabak fazla meyveden bir şey olmaz demeyin. Porsiyonlar ne kadar kalabalık ve yanlış seçilirse diyet dengeniz o kadar bozulur. Bu yüzden vücudunuza faydalı gelecek porsiyonlar oluşturmaya dikkat etmelisiniz.

9.Bol bol su için. Vücudun zinde olmasını sağlayan sudur. Diyet listesinin en önemli kuralı olan bol bol su içmek; toksik maddelerden arındırır, vücut ısısını dengede tutar ve vücudun sıvı dengesini kurar. Aynı zamanda sık sık su içerek midenizi tok tutabilirsiniz.

**10. Aralıklarla ve sık sık beslenin. **Metabolizmayı çalıştırmak için öğünleri çoğaltmalısınız. Azar azar yemek yiyerek öğün sıklığını arttırmalısınız. Bu şekilde hem bedeniniz hem ruhunuz diyet yaparken zorlanmaz. Diyet denince akla gelen ‘az yemek yemek’ fikrinden uzaklaştıkça mideye giden açlık sinyalleri de azalmış olur.