Çocuklarda alt ıslatma ya da geceleri altlarına yapmaları, tuvalete gitmek için uyanmıyor olmaları belli bir yaş aralığına kadar normal sayılmaktadır. Kız çocuklarında 3-4 yaş, erkek çocuklarında ise 4-4.5 yaşa kadar geceleri alt ıslatmayı bir problem olarak ya da bir rahatsızlık olarak görmemek gerekir. Çocukların ilerleyen yaşlarında alt ıslatmaları sürüyorsa bunun altında psikolojik nedenlerin yatabileceğini bilin ve tedavi etmek için ertelemeyin. Gece alt ıslatmaları nasıl geçer, alt ıslatmaları nasıl önlenir ve alt ıslatmaları nasıl tedavi edilir işte sizin için altın öneriler,

Çocuklarda Alt Islatma Tedavisi

  1. Ülkemizde genellikle çocuklara 1-2 yaşlarında tuvalet eğitimi verilmektedir ve yüzde doksanında bu eğitim başarı ile sonuçlanmaktadır. Hatta kimi çocuklar altlarında bez olduğu halde anne babasına tuvaletinin geldiğini haber vererek altına çişini yapmak istemezler. Çevremizde rastladığımız bu yaklaşımlar çocuğun doğal reaksiyonları ortama ayak uydurma ve tuvaletini altına yapmaması gerektiği bilincinin kafasında yer etmesinden ileri gelmektedir.[mam][mom]

  2. Çocuk ortalama dört yaşında olduğu halde alt ıslatmaları devam ediyorsa öncelikle çocuğun fiziksel kontrolleri için bir çocuk doktoruna götürülmesi önerilir. Çocuk doktorları çocuğun fiziksel olarak tuvaletini yapması ile ilgili bir sıkıntının olup olmadığını inceler. Kimi çocuklarda gün boyunca çişini tutma, çişini yapmama gibi sıkıntılar gece uykuya daldığında altına çişini kaçırması ile sonuçlanabilmektedir. Çocuğun gün içinde fiziksel olarak çişini yapmamasının sebebi fiziksel muayene ile incelenir.

  3. Çocuk doktoru altına kaçırma ile ilgili fiziksel bir problem göremediyse psikolojik olabileceğini düşünerek bir başka uzman doktora yönlendirir. Fiziksel açıdan altına kaçırma sorunu bulunmadıysa, genetik faktörler incelenir. Çocuğun alt kaçırmasının sebepleri incelenirken, çocuğun çevresi, ailesi yakın zamanda olağanüstü bir durum yaşanıp yaşanmadığı, korku heyecan gibi ekstra duygular içinde olup olmadığı anlaşılır. Örneğin aile içinde yakın birinin vefatı, çocukları genelde altına kaçırma gibi problemler ile baş başa bırakır. Duygusal ve çevresel faktörler ile altına kaçırma probleminin çözümlenmesi sağlanır.

  4. Altını ıslatan çocuğa, doktora giderek sebeplerini öğrendikten sonra ailenin görevi büyüktür. Çocuk altını ıslattığında ya da gece ıslatmaları sonrasında çocuğun üzeri hemen değiştirilmeli ve sonsuz bir şevkatle çocuğa yaklaşılmalıdır. Çocuklar ilerleyen yaşlarında altlarını ıslandıklarını görerek uyandıklarında son derece utanç verici bir duyguya kapılarak daha çok bu problemi yaşamak zorunda kalabilirler. Anne-babanın ya da varsa evde anneanne ve babannennin çocuğu altını ıslattı diye azarlaması ya da cezalandırması son derece yanlış bir davranış olacaktır. Alt ıslatmalarının geçmesi için yapmanız gereken çocuğunuza şevkatle yaklaşmak ve son derece sabırlı olmaktır. Bu bir günde çözülecek ya da hemen geçecek bir sorun değildir. Bu yüzden geçeceğini bilerek sabretmeniz gerekir.

  5. Alt ıslatma problemi yaşayan çocuğa kesinlikle üstünü kendi kendisi temizlesin diye baskı kurmayın. Çocuğunuzun fiziksel konforunu siz ebeveynler hazırlamalı ve alt ıslatmalarının uzun vadede bir sorun olmasının önüne geçmelisiniz. Çocuğu cezalandırmak üstünü kendin değiştir, bıktım gibi ithamlarda bulunmak uzun vadede çocuğunuz ile aranızda bir mesafe açmanıza ve bu sorunun üstesinden gelememenize sebep olacaktır.