Çocukların oyun oynarken çıkardıkları sese tahammül etmek zorunda kalan yetişkinlerden biriyseniz bir odayı tamamen çocukların oyun odası olacak şekilde dekore etmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü evinizde bir oyun odası yoksa tüm ev, çocuklarınızın oyun alanı haline gelir. Bu oda sayesinde evinizin her köşesi yere fırlatılmış oyuncaklar ile dolup taşmayacak. Bunun yanında bu oda çocuklarınıza sınırları öğretmenize ve daha düzenli birer birey olarak yetişmelerine yardımcı olacaktır. Bu yazımızı takip ederek oyun odası oluşturmak hakkında hem bütçenizi zorlamayacak hem de kolayca uygulamaya koyulabilecek ipuçları elde edeceksiniz.

Çocuk Oyun Odası Yapımı

1. Sahip olduğunuz alanı nasıl parçalara ayıracağınıza karar verin. Oyun odası olarak çocuklarınızın odasının bir kısmını mı kullanacaksınız ya da tamamen yeni bir oda mı yaratacaksınız ? bu karar vermeniz gereken en önemli konulardan bir tanesidir.

  • Eğer elinizin altında kullanmadığınız bir odanız varsa bu odayı küçük bir oyun alanına dönüştürebilirsiniz. Duvarların yüksekliğini ana alanı daha rahat bir hale dönüştürmek için kullanabilirsiniz. Böylece bu alan oyunlar için daha uygun bir alana dönüşecektir. Büyük minderler ile plastikten veya tahtadan yapılmış olan oyun köprülerine yönlendiren patikalar, merdivenler oluşturabilirsiniz.
  • Oyun odası oluşturmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi bir garajı veya eski kullanılmayan eşyalarınızı koyduğunuz bir odayı oyun odasına dönüştürmektir. Böylece hem kullanılmayan eşyalarınızı elden geçirmenize vasıta olur hem de çocuklarınız için çok güzel bir oyun alanı yaratmanıza yardımcı olur.
  • Eğer oyun odası için ayrı bir odanız veya garajınız yoksa , odalardan herhangi birinin bir kısmını oyun alanına dönüştürebilirsiniz. Takip edeceğiniz adımlar ile bu alan odadan bağımsızmış gibi bir izlenim yaratabilirsiniz. Önemli olan şey objeleri düzgün ve özel bir şekilde yerleştirmektir. Oyun alanı bu odanın diğer alanlarında yapılan diğer aktivitelerden ( uyku , çalışma , TV izleme gibi ) ayrı bir konsepte sahip olmalıdır. Eğer ranzaya sahipseniz , oyun alanı için ayıracak daha fazla yeriniz olabilir. kitaplıklar ve çalışma masaları , kolayca bir okuma köşesine dönüştürülebilir. Böylece odanın büyük bir kısmı çocuğunuzun eğlencesi için ayrılmış olacaktır. Çocuğunuz bu alanda uzanabilir , rahatlıkla hareket edebilir , oyun oynayabilir etrafta yuvarlanabilir.

2. Odanın sahip olacağı temayı veya genel olarak sahip olacağı renk konseptini belirleyin. Bu adım belki de sizin için en basit kısım yapmanız gereken tek şey çocuğunuzun fikirlerine göre hareket etmek. Çocuğunuzu karşınıza alın ve hangi temada bir oyun odasına sahip olmak isteyeceğini sorun , hangi çizgi film karakterini sevdiğini , hangi kahramana ilgi duyduğunu sorun ve aldığınız cevaplara göre hareket edin. Eğer çocuğunuzun cevapları aydınlatıcı olmadıysa , feminen, maskülen veya nötr renklerden oluşan göz alıcı seçimler yapabilirsiniz.

3. Oyuncakları dönüşümlü kullanın. İlk amacınız oyuncakları yarıya , üçe veya dörde bölmek olsun. Bu bölme işlemi sahip olunan oyuncakların miktarına göre değişim gösterebilir. Hangi oyuncağın hangi zaman aralığında kullanılacağına karar verin. İlk grup kullanılırken diğerlerini gözden uzaklaştırın. Bu dönüşümü günde bir, haftada bir veya ayda bir gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan bir diğer nokta ise oluşturduğunuz her grupta çocuğunuzun severek oynayacağı ve onun ilgisini çekebilecek kapasiteye sahip oyuncaklardan oluşması gerektiğidir.

4. Oyuncak dönüşümünü sağlayabilmek için sepetler kullanın. Ayırdığınız gruplardaki oyuncakları bu sepetlere yerleştirebilirsiniz , bu oyuncakları ortadan kaldırmak istediğiniz zaman ise raflara yerleştirebilirsiniz. Çocukların en çok yaptığı şeylerden bir tanesi raflara tırmanmaktır. Bu yüzden olası devrilme tehlikelerinin önüne geçmek için göze çarpmayan sepetler kullanmanız gerekmektedir. Küçük boyuta sahip oyuncakları fermuarlı çantaların içinde muhafaza edebilirsiniz.

  • Oyuncak gruplarını renklerine göre belirleyebilirsiniz. Aynı renge sahip oyuncaklar aynı anda ortaya çıkarılıp , ortadan kaldırılabilir.
  • Oyuncak dönüşümünü sağlamak için bulaşık kapları da kullanılabilir. Bu iş için çok kullanışlı olabilirler, çünkü hem kolayca dekore edilebilirler hem de kolayca etiketlenebilirler. Ayrıca sepetler gibi deliklere sahip olmamaları , ucuz olmaları bu kapların kullanılmasını daha da cazip hale getirir. Bu kaplar çocukların tutması, taşıması için zorluk teşkil etmeyen ve çekmecelerde muhafaza edilmeye de uygundurlar. Kitaplarınızı da bulaşık kaplarında saklayabilirsiniz. Bu kapları kitaplığınızın raflarının önlerine koyup çocuklarınızın ilgisini çekebilir ve kitapların kapaklarına bakarak seçmelerine de yardımcı olabilirsiniz.

**5. Çocuklarınızın her akşam yemeği öncesi oyuncakları toplaması için kutular satın alın.**Çocuklarınıza eğer oyuncakları bu kutuların içine toplamazlarsa ertesi gün oyun odasını kullanamayacağını söylemelisiniz. Belki birkaç kere size karşı gelip toplamayabilirler , ısrarcı davranırsanız sonunda olumlu sonuçlar ile karşılaşacaksınız. Mutlaka ama mutlaka sabırlı olun.

6. Oyun odasının bir köşesini mutlaka yumuşak aksesuarlar ile doldurun. Armut koltuklar, oyuncak ayıcıklar , minderler bu amaç için en uygun eşyalardır. Bu alan çocuğunuz oyun oynamaktan yorulduğunda güvenli bir şekilde dinlenebileceği bir yer sağlar. Renklerden ve şekillerden oluşan bir bülten oluşturarak bir oyun odası kullanım çizelgesi hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz okul çağındaysa , sayıları ve harfleri de aynı şekilde kullanabilirsiniz.

7. Bir duvara, satın aldığınız posterleri veya çocuğunuzun daha önceden yaptığı resimleri asarak değerlendirin. Disney veya Loony Tunes kahramanlarının posterleri çocuğunuzu çok mutlu edecektir. Çocuklar sanatla ilgilenmekten de hoşlanabilirler ve bu onların zihinsel gelişimi için de çok önemlidir. Sanat için ayıracağınız bir köşe oluşturmak da ayrıca çok önemlidir.

  • Resim şövalesi , karatahta veya beyaz tahta ( çocukların kullanımı için en uygun olan tahta çeşididir. Hem bıraktığı izler kolayca temizlenebilir hem de onlara sanatsal yönlerini geliştirmeleri için büyük bir fırsat verir. ) ve bunların yanında çocukların boyuna uygun masa ve sandalye gibi çeşitli sanatsal eşyalar bu köşeyi oluşturmak için çok kullanışlı olacaktır.

8. Çocuğunuzun ilgi alanlarına ve tercihlerine uygun olarak yeni alanlar oluşturmayı deneyin.

  • Oyunlar çocukların zaman geçirmesi için harika araçlardır fakat okulu da ihmal etmemek gerekmektedir. Okulda işlenen konuları eğlenceli öğeler ekleyerek birer oyuna çevirebilirsiniz. Böylece okulda öğrendikleri bilgileri ilginç hale getirerek bilgilerin çocukların akıllarında kalıcı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Giyim alanı. Çeşitli seçeneklerle dolu kıyafet dolabını sevmeyecek çocuk yoktur. Bu dolabın aynaya sahip olması çok önemlidir. Böylece çocuklar hem kendi dış görünüşlerini gözlemleyebilirler hem de bu ayna sayesinde kendi kendilerine oyunlar yaratabilirler.

9. Plastik veya tahtadan yapılmış küpler satın alın. Bu küpler sayesinde oyun odasında yapılacak aktiviteler daha da çeşitlenir. Küpler dekoratif , renkli ve kullanışlıdırlar. Çocuklar bu küpleri farklı farklı kullanabilirler. Bunun yanı sıra bu küpler çocuklarınız tarafından sandalye olarak bile kullanılabilirler. Böylece küpler çocuğunuzun hayal gücünü gelişmesine de yardımcı olurlar.

İpuçları

  • Oyuncaklarının en azından yarısını dönüşümlü olarak kullanmak hem çocuklarınızın bu oyuncaklardan sıkılmasını engeller hem de oyun odasını temizleme ve düzenlemek için harcayacağınız zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur. Çocuklarınıza oyun odası kullanımı hakkında kurallar koyun ve bu odanın temizliğinin bir kısmından da onların sorumlu olmasını sağlayın. Ceza ve ödül sistemi ile bu kuralları sisteme oturtabilirsiniz.
  • Çocukların tırmanıp tehlike yaratma ihtimalini azaltmak için kısa boylu rafları kullanmanız gerektiğini unutmayın.
  • Çocuklarınızın resim yapmasına izin verin. Bir resim duvarı oluşturun ve çocuğunuzun bu duvarda dilediği gibi resim yapıp rahatlamasına ve sanatsal yönünü geliştirmesine izin vermelisiniz.
  • Duyusal becerileri geliştirecek masa oyunları kullanmak çocuğunuz için çok yararlı olacaktır. Yeni bir tane oyunlu masa yapabilir veya yeni bir tane satın alabilirsiniz. Bu masalarda yeni materyalleri tanıma fırsatına da erişebilirler.
  • Bazı oyun araçlarını oyun odasının dışında da saklayabilirsiniz. Binicilik oyuncakları , spor gereçleri , havuz , küvet oyuncakları , filmler , cdler ( eğer bunları çalıştırmak için gerekli ekipman oyun odasında yok ise ) kitaplar başka yerlerde saklanabilirler.
  • Birkaç adet çerçeve satın alıp oyun odasına yerleştirebilirsiniz bu çerçevelerin içi çocuğunuzun ortaya çıkaracağı sanatsal parçalar ile doldurun.
  • Oyun odanızın tabanı çimento döşemeden oluşuyorsa , boya kullanarak toz meydana gelmesini engelleyebilirsiniz. Tabanı plastik döşemeler ile kaplayarak da bu problemi çözebilirsiniz. Eğer garajınızı geri isterseniz veya çocuğunuz oyun odasını kullanmayacak kadar büyürse bu odayı eski haline yeniden dönüştürebilirsiniz.