Son yıllarda evin her odasında olduğu gibi banyo dekorasyonu da büyük önem kazandı. Bu dekorasyonda banyo dolaplarının da payı apayrı. Banyo dolapları bazen sadece dekoratif amaçlı kullanılırken bazen büyük bir ihtiyaç halinde gerekli olabiliyor. Havlularınızı, kozmetik malzemelerinizi, ya da şampuanlarınızı koymak isteyeceğiniz banyo dolapları, büyüklü küçülü şekilde banyo dekorasyonunuzu tamamlamalıdır. Son dönem tasarımı olan banyo dolapları havlu, peçete, deterjan, temizlik malzemelerini de göz önünden kaldırmakla beraber banyonuza modern bir hava katıyor.

Banyo dolabı seçmeye başlamadan önce mutlaka bir bütçe hesaplaması yapın. Bu hesaplama sonucu dolaba ne adar para ayırabileceğinizi belirleyin. Böylece farkında olmadan seçenekleri yarıya indirmiş olacaksınız.

Adım Adım Banyo Dolabı Seçimi

1. Banyonuza uygun bir dolap için ölçümler yapın.

Banyonuzu ölçün ve küçük bir plan oluşturun. Bu plana kapıların açılma alanlarını, banyo halısını, pencereleri ve açılma alanlarını uzunluklarıyla beraber çizin.

Bu çizimde nerelere dolap koyabileceğinizi belirtin ve tahminen size yetecek uygun dolap çeşitlerini not alın. Örneğin dolaplı banyo dolaplarının dar ve sıkışık banyolarda kullanımı zordur fakat raflı dolaplar bu tarz banyolarda kullanım rahatlığı sağlar ya da uzun ve duvara monte dolaplar daha çok dar banyolarda tercih edilirken, yer dolapları geniş banyolarda daha şık bir görüntü oluşturur.

Dolap boyutunu belirleyin. (unutmayın ki banyo dolapları genelde 46 ile 122 cm arasında olur buna göre bir plan çıkartın.)

Bu çizimden sonra isterseniz ve bütçeniz yetiyorsa dolap yaptırabilirsiniz. Böylece dolabınızı evinizin genel dekorasyonuna da kolayca uydurabilirsiniz.

2. Banyonuza uygun banyo dolabı seçin.

Uzun dolaplar: bu dolapların genelde tabanı daha dar olur ve havluları ya da kozmetik ürünleri koymak için kullanılırlar. Eğer banyonuzda dolap iççin çok geniş bir alanınız yoksa bunları tercih edebilirsiniz.

Yer dolapları: bunlar bel hizasını aşmayan ama taban boyutu geniş olan dolaplardır. Bu dolaplarda tuvalet kağıtları, havlular, deterjanlar saklanabilir. Bu tarz dolaplar eğer banyoda çamaşır makinesi varsa ona yakın ya da klozete yakın konumlandırılabilirler. Eğer çamaşır makinesi varsa üzerlerine geniş ama yüksek olmayan kirli çamaşır sepetleri yerleştirilebilir. Bu tarz dolaplar banyoda dolap için geniş alan gerektirir. Aksi takdirde banyonuzu daraltır.

Duvara monteli dolaplar: bu dolaplar her türlü amaç için kullanılabilir. Kendiliğinden monteli oldukları için sağlamlardır ve yere temas etmediklerinden ıslanma ihtimalleri azdır. Bu yüzden banyoda kullanımları daha fazladır. Bu dolapların daha çok aynalı olanları tercih edilir. Bu sayede makyaj malzemeleri, diş fırçaları, kremler ortalıkta durmaz ve dağınık bir görüntü engellenmiş olur.

Banyo Dolabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alacağınız dolabın yerden yüksek, ayaklı ya da duvara monte olması ömrünü arttırır. Bu sayede banyo temizlenirken ya da duştan su aşması durumunda ıslanma ihtimalleri çok az olduğundan dolap daha geç eskir.

Dolabın yapıldığı madde neme ve suya dayanıklı olmalı. Sürekli su ve nem etkisinde kalan banyo dolabınızın uzun ömürlü olması için, MDF gövdeli ya da plastik alaşımlı olanları tercih edilmelidir. Aksi takdirde dolabınız soyulmaya ya da çürümeye başlayabilir. Özellikle eski usul ahşaptan yapılma banyo dolapları fazla suyla temas ettiğinde kabaracağından kesinlikle tercih edilmemelidir.

Dolapların boyası da yapıldığı malzeme kadar önemlidir. Çok uzun yıllar banyo dolabı boyası olarak lake boyalar kullanıldı. Bu boyalar suya dayanıklı olsa da. Zamanla renk değiştirirler ve bu dolapları düzenli olarak tekrar boyamak gerekir. Bu zahmetli boya yerine alacağınız banyo dolabı kapaklarında membran ya da akrilik kapak uygulaması olması hem hijyeniklik hem de temizlik kolaylığı sağlar. Neme ve suya dayanıklı olmalarının yanı sıra artık çok tercih edildiklerinden modelleri de çok fazladır.

Banyo dolaplarınızı mutlaka duvara monteleyin. Yer dolapları çok sık yer değiştirebilir olduğundan ya da devrilme tehlikesi olmadığından monteleme ihtiyacı oluşturmaz fakat uzun dolaplar mutlaka duvara montelenmelidir. Aksi takdirde temizlik yaparken hafif bir çarpmayla devrilebilirler.

Cam kapaklı banyo dolapları çok kolay su lekesi ya da parmak izi oluşturacaklarından banyo için mantıklı bir seçim olmayabilir.

Kapaksız banyo dolapları eğer çok düzenli değilseniz dağınık bir görüntü oluşturabilirler. Yine de çok şık tasarımlara sahip olduklarından ve kullanışlı olduklarından dolayı tercih edilebilirler.

Dolaplarınızın her detayına dikkat edin. Kulpları, tutacakları renkleri mutlaka banyonun genel dekorasyonuna uymalıdır. Mavi, yeşil ve beyaz tonları temizlik ve ferahlığı çağrıştıracağından dolaplarda da tercih edilebilirler.

Eğer dolabınızı hazır satın almak yerine yaptırıyorsanız bütün işi ustaya bırakmayın. Mutlaka kullanılacak malzemeleri, boyutunu, boya yapısını önceden araştırın.