Tatilde ya da uzun yollu iş seyahatlerinde kendi aracınızla hür ve rahat bir seyahat muhakkak ki en güzelidir. Fakat uzun yolculuğa kendi aracınızla çıktığınızda bir takım önlemler almanız gerekebilir. Bu önlemlerin neler olduğunu öğrenmek ve uygulamak için aşağıdaki adımları okuyup uygulayın.

Adım Adım Araçla Uzun Yola Çıkmadan Önce Alınması Gereken Önlemler

1. Güveli bir sürüş için aracınızın bakımını yaptırın.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/aracla-uzun-yola-cikmadan-once-nasil-onlemler-alinmali.jpeg)
Uzun yola çıkmadan önce aracınızın standart km bakımını yaptırın.

Klima filtrelerinin bakımını asla es geçmeyin.

Lastik hava kontrolünüzü ve araç diş derinliklerinin kontrolünü yaptırın. Kış mevsiminde diş derinliği 3 milimetrenin altına düşmüş olan kış lastiklerini mümkün olduğunca almayın.

Elektrik tesisatını kontrol ederek far ayarlarını yapın. Eğer gece yolculuk yapacaksanız far ayarı yaptırmanız çok önemlidir.

Aracın rot balans ayarını mutlaka yaptırın. Motor yağı, fren hidroliği, hidrolik direksiyon yağı, şanzıman yağı, soğutma suyu yeterli ve temiz mi kontrol edin.

Aracın altında su veya yağ sızıntı olup olmadığına bakın.

Frenlerinizi soğuk havalarda ve uzun seyahatlerden önce serviste kontrol ettirin.

Kriko ve bijon anahtarlarının kullanılabilir ve hazır bir durumda olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

2. Uzun yolculuklarda arabada mutlaka bulunması gerekenleri öğrenin.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/aracla-uzun-yola-cikmadan-once-nasil-onlemler-alinmali-2-1.jpeg)
Kış aylarında uzun yolculuk yapacaksanız aracınızda mutlaka tüm tekerleklere zincir bulundurun. Aynı zamanda sileceklerinizin donmaması için cam suyunuza antifriz ekleyin.

Kriko ve bijon anahtarı mutlaka bulundurun. Ve çalışır bir durumda olup olmadığını kontrol edin.

3. Uzun yolda arabada sık karşılaşılan problemlerin neler olduğunu kavrayın.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/aracla-uzun-yola-cikmadan-once-nasil-onlemler-alinmali-1-1.jpeg)
Geceli gündüzlü uzun bir seyahate çıkıyorsanız yanınızda mutlaka yedek bir ampul bulundurun. Çünkü farlarınız yanabilir. Silecek su seviyenizi kontrol edin silecekleriniz var olan suyla uzun süreli çalışmayabilir. Uzun yolda karşılaşılan bir diğer sorun lastik patlamalarıdır. Mutlaka bir yedek lastik bulundurun. Kriko ve bijon anahtarlarının çalışır durumda ve aracınızda mevcut olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca servisinizden bunların kullanımı ile ilgili genel bir hatırlatma bilgisi almanız yararınıza olacaktır.

4. Uzun yolculuklarda aracınızın hangi belgelerinin yanınızda bulundurulması gerektiğini öğrenin.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/aracla-uzun-yola-cikmadan-once-nasil-onlemler-alinmali-3.jpeg)
Uzun yolculuklarda sorun yaşamamak için öncelikle aracınızın ruhsatını mutlaka yanınızda bulundurun. Trafik sigortanızın ve egzoz emisyon pulunuzun mutlaka yanınızda olmasına dikkat edin.

5. Uzun yolculuklarda aracınızda yasal olarak mutlaka bulunması gereken ekipmanların neler olduğunu öğrenin.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/aracla-uzun-yola-cikmadan-once-nasil-onlemler-alinmali-4.jpeg)
Ecza setinizin ve trafik setinizin mutlak ve mutlak her dönemde aracınızda bulunmasını sağlayın. Bu zaten yasal bir zorunluluktur.

Kriko ve bijon anahtarlarının bulunmasına ve yine çalışır durumda olmasına dikkat edin. Ve mutlaka yedek far lambası bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.

6. Uzun yolculuğa aile ile çıkarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenin.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/aracla-uzun-yola-cikmadan-once-nasil-onlemler-alinmali-5.jpeg)
Aile ile uzun bir yolculuk için seyahat ediliyorsa mutlaka her aile ferdinin yol boyunca sıkılmaması için kendilerine ait eşya ve kendilerini iyi hissettiren şeyleri yanında alması çok önemlidir. Bu stressiz bir yolculuk sürdürmenize yardımcı olacaktır.

Yol boyunca konaklanacak tesislerde lazım olabilecek eşyalar, küçük alışverişler ve otomatlar için yanınıza kesinlikle bozuk para alın.

Yolculuğa özel olarak bir müzik CD’si hazırlayın.

Ailede küçük çocuk var ise seyahat sırasında mide bulantısına karşı nane tarzı şekerleme bulundurun. Acil bir durumda kullanılmak üzere sıvı geçirmeyen poşet bulundurun.

Boyun tutulma ihtimaline karşı aracınızda mutlaka seyahat yastıkları bulundurun. Bu önlemleri aldığınızda yolunuz ne kadar uzun olursa olsun keyifli ve rahat bir yolculuk gerçekleştireceğinizden kuşkunuz olmasın.