Araba farları çizik ve darbelere karşı dayanıklı olmaları için polikarbon denilen özel bir camdan üretilir. Polikarbon camların yüzeyi de, çiziklerden ve ışıktan korumak için akrilik denilen özel bir maddeyle kaplanır. Ancak akrilik zamanla koruyucu özelliğini kaybetmeye başlar. Bunun nedeni kullanılan deterjanlar ve güneş ışığının zararlı etkileridir.

Adım Adım Araba Farını Temizleme

Akrilik yüzeyin aşınması buna bağlı olarak etkinliğini kaybetmesi sonucu polikarbon camlar ısı, ışık ve diğer etkiler nedeniyle matlaşır, sararır ve aydınlatma gücü de fark edilir derecede azalır. Bu sorunu çözmek için sürücülerin çoğu gerekli bilgiye haiz olmadıkları için araçlarını servise götürür ve belli ücretler ödemek zorunda kalırlar. Ancak aslında bu sorun küçük ayrıntılarla çözülebilecek kadar önemsizdir.

1. Araba farını temizlemek için ihtiyacınız olan malzemeleri bir araya getirin.

Pasta, cila ve zımpara işleminde aracınızın zarar görmemesi için kullanılacak maskeleme veya boya bandına,Araç farının camındaki çiziklere veya hasarın boyutuna uygun olarak seçilmesi gereken su zımparasına (zımparalama işlemi, farınızın yüzeyi iyice düzgün bir yapıya ulaşıncaya kadar devam ettirilebilir.)

  • Plastik cilasına,
  • Sıvı pastaya,
  • Polisaj makinası veya sünger başlığa

yukarıdaki malzemelere ihtiyacınız var.

2. Farın etrafını güzelce bantlayın. Elinizdeki maskeleme veya boya bandı ile farın etrafını güzelce kapatın. Açıkta boyalı bir yer kalmamasına özen gösterin. Ancak bu işlemi kesinlikle koli bandı ile yapmayın. Koli bandı aracınızın boyasını kaldırabilir.

3. Zımparalama işlemine başlayın. Bunun için zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Ancak zımpara kağıdının çiziğe neden olacağını unutmayın. Farda çizikler veya aşınmalar mevcutsa bu çizikleri düzeltmek için 600lük kum zımpara, ancak hafif aşınmalardan kaynaklı renk değiştirme mevcutsa 2500lük kum zımpara kullanın. Tercih ettiğiniz zımparayı bir kova sabunlu suda ıslatın ve zımparayı fazla bastırmadan yüzey üzerinde gezdirin. Yalnız işleminiz sırasında zımpara yüzünü sürekli değiştirin. İşleme devam ettikçe farın matlaşmasına sebep olan tortu ve kirin çıkmaya başladığını göreceksiniz. Far yüzeyi eskisinden daha bir mat görüntü alacaktır. Bu durumda sakın endişelenmeyin, çünkü doğru yoldasınız. Zımpara işlemi bitince farınızı güzelce yıkayıp temiz bir bez ile kurulayın.

4. Pasta işlemine başlayın. Farınızın iyice kuruduğundan emin olduktan sonra üzerine bir miktar sıvı pasta sürerek düşük devirli bir polisaj makinası veya sünger yardımıyla pastayı güzelce yedirin.

5. Cilalama işlemine geçin. Pasta işlemini bitirdikten sonra cilalama işlemine geçilir. Kullanacağınız cilanın kesinlikle plastik cilası olmasına dikkat edin. Bu cila sürüldüğü an akriliğin işlevine sahip olacak ve aracınızın farlarını toz kir gibi zararlı bileşenlerden koruyacaktır. Bu cilayı da bir sünger veya düşük devirli bir polisaj makinası ile farınıza iyice yedirin. İşleme farınız ilk günkü parlaklığına ulaşıncaya kadar devam edin.

Uyarılar:

Bu işlemleri yaparken ortamın, toz girmeyecek şekilde izole edilmiş ve gölge bir yer olmasına özen gösterin. Çünkü bu etkenler cila işleminin beklenen sonucu vermesini engelleyebilir.