Eskiden akülerin buşonları kontrol edilip eğer suyu azalmışsa saf su ilave edilirdi. Ancak artık yüksek teknolojinin yardımı ile tam kapalı sistem aküler üretilmiştir.

Bu akülerin bakımın yapılmasına çok fazla gerek yoktur. Ancak ağır vasıta ve yük kamyonlarında bakımlarının yapılması önemlidir. Ayrıca bu araçlarda halen açık sistem aküler kullanılmakta olabilir.

Biz burada bakımın nasıl yapılacağını anlatacağız.

Akü Bakımı

İlk olarak ister kapalı ister açık sistem olsun tüm akülerin belli kısımlarının belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Kontrol periyodu kullanım koşulları ile değişmekle beraber minimum 6 ayda bir ya da ticari kullanımlarda 3 ayda bir şeklinde yapılmalıdır. İlk kontrol edilecek nokta akü kutup başı bölgesidir. Bu kısımlar da oksitlenme varsa sıcak su yardımı ile el değmeden, eldiven kullanılarak iyice yıkanmalı ve temizlenmelidir. Oksitlenmenin devam etmesi bu kısımların arızalanması sebebiyle aküye ya da araca zarar verebilir.

İkinci dikkat edilmesi gereken nokta akünün bulunduğu bölgeye bağlandığı aparatlardır.

Bu aparatların sağlamlığı kontrol edilir. Conta ve civatalar gevşemiş ise sıkıştırılır, kopan klipsler yenileri ile değiştirilir.

Üçüncü olarak açık sistem kullanılan akülerde içeride bulunan elektrolit seviyesinin kontrol edilmesi gerekir.

Buranın içerisinde bulunan sıvı miktarı belirtilen çizgilerin bir parmak üzerinde olmalıdır. Eğer seviyelerin altında ise saf su eklenerek bir parmak üzerine çıkarılması gerekir. Ancak aşırı doldurulmaması gerekir. Aşırı doldurulmalar esnasında aracın sallanmasından dolayı burada bulunan elektrolit sıvısı dışarı doğru çıkabilir ve motor içerisine zarar verebilir.

Dördüncü olarak burada bulunan elektrolit sıvısının yoğunluğunun ölçülmesi gerekir.

Yoğunluk değeri akü üzerinde belirtilmiş olan referans değerin altına düşmüş ise aküde kapasite kaydı başlamış anlamına gelmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşı kalınmışsa aküye redresör şarj işlemi yapılmalıdır.

Bu arada akünün elektrolit sıvısının yoğunluğunu ölçmek için akünün voltaj değerini kullanabiliriz. Örneğin referans değerimiz 1.25 gr/cm3 olsun. Bu durumda voltaj değerimiz 12.5 Volt olmalıdır. 12.5 voltun altındaki değerlerde kapasite kaydı oluşmuş demektir.

Aküye redresör şarjı uygulandıktan sonra 10 dakika kadar beklenilmelidir. Hemen yapılan ölçümlerde yüksek voltaj değeri gösterebilir bu yüzden bekledikten sonra ölçümün yapılması gerekir.