Ağız kokusu kolay kolay anlaşılabilen bir sorun değildir. Etrafımızdaki insanların bizi uyarmakta zorlandığı insanı güç duruma sokan bir rahatsızlıktır. Tıpta halitosis adı verilen ağız kokusunun nasıl tespit edilebileceğini ve ağız kokusunu nedenlerini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları okuyun.

Adım Adım Ağız Kokusu Nedenlerini Tespit Etme

1. Ağız ve diş temizliğinin önemini kavrayın. Ağız ve diş temizliğinin yapılmaması ağız kokusuna neden olan en önemli unsurdur. Ağız kokusunun %90 oranında ağız içindeki sorunlardan kaynaklandığı kanıtlanmış bir gerçektir. Ağızdaki bakteriler dil üzerine, dişlerin arasına, diş etlerine çabucak yerleşebildiği gibi çok hızlı çoğalabiliyorlar. Ağız ve diş temizliği yapılmadığı takdirde bu bakteriler diş çürümesine yol açabilmektedir. Diş çürümesi de başka bir ağız kokusu nedenidir. Yemek yerken, gıdalar ağzımızda yaşayan bakteriler tarafından parçalandıkça ortaya kötü kokulu gazlar çıkar. Yediklerimizi yuttuktan sonra, dişlerin arasına sıkışan yiyecekler bozulmaya başlar ve bakteriler tarafından bu artıklar da parçalanmaya devam eder. Diş temizliğine önem verilmediği takdirde dişlerdeki yiyecek artıkları ağız kokusuna sebebiyet vermektedir. Ağız ve diş temizliğinize önem verdiğinizde ağız kokusunu büyük ölçüde engellemiş olacaksınız. Elbette iç hastalıklardan kaynaklı ağız kokusu da yaşanabilmektedir. Diş fırçalamanız bu nedenli bir ağız kokusunu gideremeyebilir. Protez kullanımında eğer protez temizliğine dikkat edilmezse ağız kokusu riski yükselecektir.

2. Beslenme biçiminin ağız kokusundaki önemini kavrayın. Dişlerinizi ve dilinizi düzenli olarak fırçalamanıza rağmen ağız kokusu devam ediyorsa sorun yediklerinizde olabilir. Sarımsak, soğan, pastırma, balık, çeşitli baharatlar gibi ağır kokulu besinler ağız temizliğinizi kusursuz yapmış olsanız bile hala ağız kokusuna sebep olabilirler. Çünkü bu gibi yiyeceklerin keskin kokulu yağlarının, kan yoluyla akciğerlere ulaşmasından dolayı akciğerlerden dışarı hava verildikçe, bu yağların kokusu da kötü ağız kokusu olarak dışarı çıkabilmektedir.

3. Açlık ve aşırıya kaçan diyet programlarının ağız kokusundaki önemini anlayın. Vücut açlık veya diyet nedeniyle yeterli besinler alamayacağından kalori eksikliği meydana gelmektedir. Bu eksikliği kapatmak için vücut daha önce depoladığı yağ ve proteinleri yakmaya başlar. Bu yakma sürecinde ortaya çıkan çeşitli kimyasallar da, ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu yüzden diyetlerinizde aşırıya kaçmamanız tavsiye edilir.

4. Ağız kuruluğunun ağız kokusuna etkilerini kavrayın. Tükürük, bakterilerin yok olması için çok önemli bir salgıdır. Hastalık ya da kullanılan ilaçlardan kaynaklı ağız kuruluğu yaşanabilir. Bu durum aynı zamanda ağız kokusunu da beraberinde getirmektedir. İnsan vücudu uykuda iken daha az tükürük salgılar ve bu nedenle sabahları oluşan ağız kokusu şikayeti daha çok olur. Bol su içmek ve şekersiz sakız çiğnemek, tükürük salgısını arttıran ve böylece ağız kokusunu azaltmaya da yardımcı olacaktır.

5. Alkol ve Sigara kullanımının ağız kokusuna etkilerinin ne denli önemli olduğunu kavrayın. Karaciğerde sindirilen alkol ve tütün akciğerlerden geçer. Dolayısıyla nefes yolunu izlediği için ağız kokularına daha çok sebep olmaktadır. Sigara içmek de aynı şekilde nefes yolunu izlediği için sigaradaki duman ve katran, hava yollarındaki hücrelere zarar vererek ağızdan dışarı üflenen havanın kokusunu, kötü yönde etkilemektedir. Sigara içenlerin diş eti hastalığı veya kötü kokuya neden olabilecek diğer diş sorunlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

6. Akut enfeksiyonunun ağız kokusuna etkilerinin önemini kavrayın. Kış aylarında sık rastlanılan grip veya soğuk algınlığı gibi akut enfeksiyon da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Akciğer, burun ve nefes borusu dahil olmak üzere solunum yolları enfeksiyonu, kronik bronşit, kronik sinüzit veya geniz akıntısı da ağız kokusunu artıran sağlık problemlerindendir. Vücut bu hastalıklardan kurtulmaya çalışırken biyokimyasal reaksiyonlar oluşturur ve bu da ortaya kokulu gazlar çıkarmasına sebep olmaktadır.

7. İlaçların ağız kokusundaki önemini kavrayın. Ağız kuruluğuna neden olabilecek, sinüzit veya alerji ilaçları ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bunun dışında birçok hastalık için kullanılan ve ağız kuruluğuna sebep olan ilaç ve antibiyotikler ağız kokusuna sebep olmaktadırlar.